Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν σε καθεστώς υπαλληλικής νοοτροπίας και μάλιστα στον δημόσιο τομέα. Ως εκ τούτου, η όποια αξιολόγησή τους γίνεται από τους πολίτες στους οποίους οι δημοσιογράφοι απευθύνονται και όχι από κρατικούς υπαλλήλους ή εταιρείες που αναλαμβάνουν την εκτέλεση δημοσίου έργου. Τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο το αβγό του Κολόμβου. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί την αξιολόγηση των δημοσιογράφων του δημοσίου τομέα, τότε ας αποφασίσει. Θέλει δημοσιογράφους ή δημόσιους υπαλλήλους.

Στο σύγχρονο δημοσιογραφικό πεδίο καταγράφονται δύο σημαντικές αλλαγές:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) Στη φύση των ειδήσεων. Κυρίως με την υποβάθμιση των σοβαρών γεγονότων προς όφελος πιο «ελαφρών» θεμάτων που προέρχονται από τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα ή το αστυνομικό δελτίο.

2) Παρατηρείται μετατόπιση του ρεπορτάζ στον σχολιασμό με προσπάθεια δραματοποίησης του ύφους.

Οι αλλαγές αυτές αποδίδονται στην «τυραννία» που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις της αγοράς και ο ανελέητος ανταγωνισμός στα Μέσα, έχοντας προκαλέσει τη δημιουργία νέου ήθους στη δημοσιογραφική κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί πλέον έχουν ξεχάσει πως η δημοσιογραφία δεν είναι ψυχαγωγία αλλά συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής κοινωνίας.

Τα ΜΜΕ θα πρέπει να μεταδίδουν όσα αποκλειστικά ενδιαφέρουν το κοινό αλλά και να χρηματοδοτούνται και να ελέγχονται από την κοινωνία των πολιτών.

Θα πρέπει να αποτελούν αξιόπιστη πηγή ειδήσεων και να παρέχουν αμερόληπτες πληροφορίες για να βοηθούν τους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Τα μέσα ενημέρωσης του δημοσίου τομέα πρέπει να είναι ανεξάρτητα, ωστόσο η άνοδος του λαϊκισμού και οι συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις τα εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Οι πολιτικοί επιχειρούν την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, τη χειραγώγησή τους και τη λογοκρισία της δημοσιογραφικής παραγωγής.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, τα μέσα ενημέρωσης δημοσίου τομέα μετατρέπονται σε κρατικά μέσα ενημέρωσης και προπαγάνδας ή εφαλτήριο δημοσίων σχέσεων.

Επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς τον υπουργό Εσωτερικών

Άμεση συνάντηση ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, με αφορμή τη διαδικασία της «αξιολόγησης» των δημοσιογράφων, που επιχειρείται να εφαρμοστεί στον δημόσιο τομέα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς

τον Υπουργό Εσωτερικών 

κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο 

Κοινοποίηση: 

κ. Στέλιο Πέτσα

Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως, με αφορμή τη διαδικασία της «αξιολόγησης» των δημοσιογράφων, που επιχειρείται να εφαρμοστεί στον Δημόσιο Τομέα, θα επιθυμούσε, το συντομότερο δυνατόν, μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε τις θέσεις μας σχετικά με το θέμα. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν μπορεί να υπαχθεί σε διατάξεις περί αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ποτέ όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, σε οποιονδήποτε φορέα και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η εργασία τους δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τα κριτήρια του νόμου που αφορά το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα.

Οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου, τυγχάνουν μέλη αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών οργανώσεων, υπακούουν στη συνείδησή τους και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και ως εκ τούτου δεν δύνανται να αξιολογηθούν από την εκάστοτε πολιτική και διοικητική ηγεσία.

Οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία, υπόκεινται σε ειδικό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς και σε κάθε περίπτωση ούτε υφίσταται ούτε προβλέπεται εκ του νόμου οποιοσδήποτε τρόπος αξιολόγησής τους, που να ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.

Επιπλέον, αποτελεί παράδοξο γεγονός να καλούνται να αξιολογηθούν οι συνάδελφοί μας χωρίς έως σήμερα να έχουν στοιχειωδώς αξιολογηθεί οι δημόσιες δομές και φορείς ενημέρωσης με κριτήρια αντικειμενικά και διεθνώς αναγνωρισμένα.

                                                              Με τιμή

               Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας

Έντονη ήταν η παρέμβαση της συνδικαλιστικής παράταξης «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων»:

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ – ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Βάζουν εταιρεία να αξιολογήσει  δομές της Βουλής και φορείς της ενημέρωσης;

Άφωνα έμειναν προχθές  αρκετά μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όταν με αφορμή την εγκύκλιο Τασούλα για αξιολόγηση των δημοσιογράφων (δηλαδή υπακοή ή άλλως απολύεστε) το στέλεχος της «Αυγής» και γ.γ. της ΕΣΗΕΑ πρότεινε να αξιολογηθούν πρώτα οι δομές!…

Πρότεινε λοιπόν κάποια εταιρεία ή πχ η EBU, η οποία, όπως είπε, έχει ISO να αξιολογήσει την ΕΡΤ αλλά και την τηλεόραση της Βουλής!…

Δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για ελευθερία της έκφρασης και δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

«Πρώτα οι δομές…» έλεγε και ξανάλεγε. Και παρά τις παρατηρήσεις και τα ερωτήματα τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας και τους εργαζομένους που θα περισσεύουν αν καταργηθούν οι δομές, τότε στριμώχτηκε και βρήκε επιτέλους τον εαυτό του.

Ακατονόμαστες ύβρεις και χυδαίοι χαρακτηρισμοί πλημμύρισαν ξαφνικά τα πρακτικά του Δ.Σ.

Η εκτέλεση χαρακτήρων, παλιά τέχνη κόσκινο για κάποιους δήθεν αριστερούς, συνεχίστηκε για ώρα, με την παρέα της προέδρου να μην μπορεί να κρύψει τη χαρά της.  

Mόλις του υπεδείχθη ότι είναι αδιανόητη η όποια παρέμβαση τρίτων στη λειτουργία της Βουλής των Ελλήνων (η τηλεόρασή της δεν αποτελεί ξεχωριστή νομική οντότητα), ξέφυγε πλέον τελείως.

Δεν ήθελε να ακουστεί ότι άλλο είναι η διασφάλιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και άλλο η κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών που προτείνει η πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Μέσα στο παραλήρημά του λοιπόν, θυμήθηκε πάλι, για να πείσει,  την καρέκλα δίπλα του. Αυτήν τη φορά όμως αισθάνθηκε ότι του ανήκει και δεν την αφήνει.

– Ξέρεις ρε τι αξία έχει αυτή η καρέκλα;  Ξέσπασε με ύφος εστεμμένου και όλη την… ευγένεια που τον διακρίνει!… Έπρεπε να επιβάλει την …«αριστερή ατζέντα» που κληρονόμησε από τον Λουδοβίκο της Λακωνίας στην ΕΣΗΕΑ.

Ο γνωστός συνήγορος του προεδρείου πρότεινε αποχή διαρκείας με εργολαβική ανάθεση στην ΠΟΕΣΥ!…  Και έγινε αποδεκτό από τους πρόθυμους ως… διευθέτηση με ανώδυνες επιπτώσεις για την πολιτική εξουσία. Αλλά ακόμη και αυτή με ανάθεση σε τρίτους!…

Στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε  η πλειοψηφία στην ουσία συνθηκολογεί για την αξιολόγηση των δημοσιογράφων.  

Απευθύνει κάποια ξόρκια και θέτει ως προϋπόθεση πρώτα να… αξιολογηθούν οι δομές. Είναι το ξεκάρφωμα.

Η επιλογή όμως των έξι να σταλεί επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο, για την αξιολόγηση και δομών της Βουλής, προφανώς και έλαβε υπ’ όψιν της συγκεκριμένα κριτήρια.

Το σχετικό κείμενο καθόλου τυχαία καταλήγει:

…αποτελεί παράδοξο γεγονός να καλούνται να αξιολογηθούν οι συνάδελφοί μας χωρίς έως σήμερα να έχουν στοιχειωδώς αξιολογηθεί οι δημόσιες δομές και φορείς ενημέρωσης με κριτήρια αντικειμενικά και διεθνώς αναγνωρισμένα…..

Το ερώτημα, όμως, είναι τι ακριβώς κρύβει αυτή η fast track διαδικασία εταιρικής αξιολόγησης για τη Βουλή, την ΕΡΤ, το Δημόσιο, τα ΜΜΕ, που προτείνει η γνωστή φράξια η οποία συμμετέχει, αν δεν πρωτοστατεί, σε επιχείρηση χρεοκοπίας στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ;

Σε κάθε περίπτωση είναι παιχνίδια ντροπής, που μόνο τον δημοσιογραφικό κόσμο, τον ΕΔΟΕΑΠ της ζωής μας και την ενημέρωση δεν υπηρετούν.

Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε συνάδελφοι; Μήπως ξεχάσατε ότι τους ψηφίσατε;

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης