H περιφερειακή ομάδα MED-Solidaire, η οποία απαρτίζεται από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, εξέδωσε δήλωση αλληλεγγύης για τη στήριξη των πέντε Τούρκων συναδέλφων που καταδικάστηκαν με βαριές ποινές φυλάκισης, μεταξύ αυτών και η Ayse Dzkan, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Disk Basin.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«MED-SOLIDAIRE
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΫΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ –
ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Το δίκτυο Med-Solidaire των δημοσιογραφικών Ενώσεων μελών της ΔΟΔ και της ΕΟΔ της περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας, καταδικάζει απερίφραστα τις βαριές ποινές, που απαγγέλθηκαν σε πέντε δημοσιογράφους μεταξύ αυτών και στη συνάδελφο Ayse D?zkan, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Disk Basin. Οι συνάδελφοι καταδικάστηκαν για την υπόθεση της εκστρατείας αλληλεγγύης με την κουρδική εφημερίδα.

Στις 29 Νοεμβρίου το περιφερειακό δικαστήριο της Κωνσταντινουπόλεως επικύρωσε τις βαριές ποινές φυλάκισης των δημοσιογράφων, που είχαν απαγγελθεί στις 16 Ιανουαρίου από το ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινουπόλεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο καταδίκασε τους συναδέλφους για «άσκηση προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης»: Σε φυλάκιση 3 ετών τον Hseyin Aykol, σε φυλάκιση 9 μηνών τους Hseyin Bekta, Mehmet Ali elebi, Aye Dzkan και σε φυλάκιση 1 έτους και 6 μηνών τον Ragp Duran.

Η Ayse Dzkan είναι μέλος του Δ.Σ. της τουρκικής Ενωσης Disk Basin, που είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Η Ayse είναι πολύ γνωστή δημοσιογράφος, όπως και οι άλλοι τέσσερεις συνάδελφοι.

Για μια ακόμη φορά το τουρκικό καθεστώς όχι μόνο καταδικάζει τους δημοσιογράφους βάσει αναληθών στοιχείων αλλά καταδικάζει σε φυλάκιση και μια ηγετική προσωπικότητα του συνδικαλισμού.

Αυτή η στάση είναι απαράδεκτη και αντίθετη με όλα όσα έχουν καθιερωθεί με τη Χάρτα ελευθερίας της έκφρασης και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εμείς το δίκτυο των δημοσιογραφικών Ενώσεων Med-Solidaire από κοινού με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καλούμε όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις να στείλουν μηνύματα αλληλεγγύης στις Ενώσεις Disk Basin και TGS.

Καλούμε τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πιέσεις στον Ερντογάν και στο καθεστώς AKP, για να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική που ασκείται στην Τουρκία τη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο, με τον αριθμό ρεκόρ των 180 φυλακισμένων συναδέλφων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤOYΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης