Ουκ ολίγα χρήματα θα λάβουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας για το χρόνο προβολής των κομμάτων.

Τα κόμματα θα βάλουν «βαθιά» το χέρι στη τσέπη και θα δώσουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά τα όρια των προεκλογικών δαπανών και τον αριθμό των εμφανίσεων υποψηφίων σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς θα ισχύσουν όσα προβλέπονταν και στις προηγούμενες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή, το όριο δαπανών για τους υποψηφίους διαφοροποιείται ανά εκλογική περιφέρεια και κυμαίνεται από 18.000 ευρώ στις μονοεδρικές περιφέρειες, έως και 135.000 ευρώ στη Β’ Αθήνας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Όσον αφορά την κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα πολιτικά κόμματα, αποφασίστηκε να δοθεί λιγότερος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε σχέση με τις εκλογές του 2009, προκειμένου να διατεθεί επαρκής χρόνος και στα μικρότερα κόμματα, τα οποία έχουν αυξηθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Έτσι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα λάβουν το 66,66% του συνολικά δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου (από 33,33% σε κάθε κόμμα), σε αντίθεση με το 75% του χρόνου που τους είχε διατεθεί το 2009. Από τον υπόλοιπο χρόνο το 8,4% θα πάει στο ΚΚΕ, το 6,27% στο ΛΑΟΣ, το 5,12% στο ΣΥΡΙΖΑ, το 2,82% στους Οικολόγους-Πράσινους, από 3,35% στη Δημοκρατική Αριστερά και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, 2,68% στην Κοινωνική Συμφωνία και 1,34% στη Δημοκρατική Συμμαχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διατιθέμενος χρόνος αντιστοιχεί σε 6.250.000 ευρώ και ειδικότερα τα 6.000.000 ευρώ είναι για χρόνο σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και 250.000 ευρώ σε παρόχους συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Τέλος, προβλέπεται η υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών να μεταδώσουν τρία τουλάχιστον debate και μία ωριαία συνέντευξη Τύπου των κομμάτων.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης