Προσοχή στη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών συνιστά ο ΕΦΕΤ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014, 11:32
Προσοχή στη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών συνιστά ο ΕΦΕΤ
Να αποφεύγουν τη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών συνιστά στους πολίτες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 80-140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, έχουν καταγραφεί 60 περιπτώσεις σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα από την κατανάλωση άγριων μανιταριών.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για τους κινδύνους που μπορεί να έχει στην υγεία η κατανάλωση άγριων μανιταριών που έχουν συλλεχθεί στη φύση από ερασιτέχνες και εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στα εξής:

- η κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών, ωμών ή μαγειρεμένων οδηγεί σε δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας

- οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα δηλητηριώδη μανιτάρια δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα

- είναι εξαιρετικά δύσκολο οι ερασιτέχνες συλλέκτες μανιταριών να διακρίνουν τα ασφαλή-βρώσιμα από τα δηλητηριώδη άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στη φύση

- για τη διάκριση μεταξύ ασφαλών βρώσιμων και δηλητηριωδών άγριων μανιταριών δεν επαρκούν οι εικόνες από το ίντερνετ ή τα βιβλία.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι τα παραπάνω δεν αφορούν στην κατανάλωση των τυποποιημένων μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης.

Σε περίπτωση δηλητηρίασης από την κατανάλωση άγριων μανιταριών, συνιστάται στους καταναλωτές η επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο τηλ. 210-7793777.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014, 11:32