Ευρήματα για συντονισμένες πρακτικές καθορισμού τιμών στη λιανική, κατόπιν συμφωνίας, από επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών υγιεινής, διαπιστώθηκαν μετά από αιφνιδιαστικούς και συντονισμένους ελέγχους της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται η εισήγησή της το προσεχές διάστημα, όπως έκαναν γνωστό σε συνάντησή τους με δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς Γ. Στεργίου.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου, τα μικτά κλιμάκια της ΥΠΕΑ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, προχώρησαν στον έλεγχο τιμών τόσο σε σύνδεσμο ετερειών του κλάδου τροφίμων όσο και σε εταιρείες- μέλη του και εντοπίστηκαν στοιχεία που ερευνώνται διεξοδικότερα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και για σύσταση καρτέλ στην αγορά. Οι κλάδοι που είναι στο στόχαστρο των ελέγχων είναι επιχειρήσεις που εμπορεύονται πουλερικά, δημητριακά, είδη καθαριότητας και άλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για άνοιγμα των αγορών και της άρσης εμποδίων, οι κ. Κομνηνός και Στεργίου ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής στο υπουργείο τιμοκατολόγων χονδρικής, καθώς όπως υποστήριξαν, με τον τρόπο αυτό οι τιμές «φουσκώνουν», ενώ προχωρά και η κατάργηση και των σχετικών αγορανομικών διατάξεων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των τιμών στο λιανεμπόριο έχει ξεκινήσει η προσπάθεια και για τη διεύρυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι ασκεί πιέσεις στα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Υγείας για την απελευθέρωση των μεταφορών, καθώς έχει μετρηθεί ότι επηρεάζουν κατά 10 με 15% την τελική τιμή του προϊόντος.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης