Από τον Ιούλιο θα κοστίζουν λιγότερο τα τηλεφωνήματα, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων SMS και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας για όσους ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το κόστος περιαγωγής.

Με βάση τη συμφωνία, οι χρεώσεις περιαγωγής για κλήσεις που κάνει κανείς μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας όταν ταξιδεύει στην Ευρώπη δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 29 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό χρόνου ομιλίας (από 35 σήμερα), ενώ τα τηλεφωνήματα που θα λαμβάνει στο εξωτερικό δεν θα πρέπει να χρεώνονται πάνω από 8 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό χρόνου ομιλίας. Το κόστος αποστολής SMS θα μπορεί να φτάνει έως τα 9 λεπτά. Όλες αυτές οι τιμές θα μειωθούν κατά 30% επιπλέον έως το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικό θα είναι επίσης το όφελος για όσους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας (με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έξυπνα κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) ενώ ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Η ανώτερη χρέωση θα ανέρχεται σε 70 λεπτά του ευρώ ανά Megabyte δεδομένων (αντί για 2-5 ευρώ που χρεώνουν σήμερα κάποιες εταιρείες), ποσό που αναμένεται να μειωθεί στα 20 λεπτά το 2014.

Το deal μεταξύ των δύο πλευρών, που αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στον Μάιο και να ισχύσει από τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει τον ανταγωνισμό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με μεγαλύτερο κερδισμένο τον καταναλωτή. Με τη ρύθμιση αυτή, σημειώνει το Reuters, η Κομισιόν επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα αγορά για υπηρεσίες περιαγωγής με απώτερο στόχο οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μόνο από τις εταιρείες εκείνες που δραστηριοποιούνται στη χώρα τους.

Στην προσπάθεια αυτή, η ΕΕ μείωσε από 50% έως 90% τις τιμές χονδρικής που χρεώνουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας ο ένας τον άλλον για να νοικιάζουν τη μεταξύ τους πρόσβαση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει τις εταιρείες του κλάδου να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα σε όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εταιρείες αναμένεται να αντισταθούν, αρχικά τουλάχιστον, στην προσπάθεια αυτή για να προστατέψουν τα έσοδά τους, αν και αναλυτές της αγοράς περιμένουν μεγάλες αλλαγές στον κλάδο το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την Ενωση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας GSMA, τα νέα όρια που επιβάλλονται στις χρεώσεις περιαγωγής είναι πιο χαμηλά από ό,τι θα ήθελε ο κλάδος.

Επίσης από το 2014 στόχος είναι οι πελάτες εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να έχουν τη δυνατότητα να είναι συνδρομητές σε μια εταιρεία για τα τηλεφωνήματα που γίνονται μέσα στη χώρα τους και συνδρομητές σε άλλη όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό διατηρώντας παράλληλα σε κάθε περίπτωση τον ίδιο αριθμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης