Οινόραμα 2018: Ο Πατούλης γεύεται το μοναδικό ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας

Οινόραμα 2018: Ο Πατούλης γεύεται το μοναδικό ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο Οινόραμα, τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου. Τις εντυπώσεις έκλεψε το μοναδικό στον κόσμο ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας!

Αυτό το κρασί δοκίμασε και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΑ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, προσκεκλημένος του Χρήστου Ζαρκαδά και των οινοπαραγωγών της Νάουσας (Μπουτάρης, Χρυσοχόου, Μελιτζανής, Φουντής, Κελεσίδης, Κόκκινος).

Δείτε το φωτορεπορτάζ:

Η έκθεση Οινόραμα 


Το Οινόραμα είναι η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο. Διοργανώνεται στην Αθήνα από το 1994, είναι το πιο σημαντικό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου και μία μοναδική ευκαιρία για κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει από κοντά τους Έλληνες οινοποιούς και να δοκιμάσει τα κρασιά τους.

Εφέτος το Οινόραμα διεξάγεται από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη Δευτέρα να είναι αφιερωμένη στους επαγγελματίες.

Οινοπαραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας εξασφάλισαν τη θέση τους στο Οινόραμα 2018, καθιστώντας το «sold out». Περισσότερα από 260 οινοποιεία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκονται στο Ζάππειο καταρρίπτοντας και το περσινό ρεκόρ συμμετοχής.

Σκοπός τους ο δειγματισμός καθιερωμένων και νέων κρασιών καθώς και της εσοδείας 2017, που θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες καλούνται να δοκιμάσουν ό,τι περισσότερο μπορέσουν ανάμεσα στα περίπου 2.000 διαφορετικά κρασιά της έκθεσης! Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο περσινό Οινόραμα ανοίχτηκαν περισσότερες από 25.000 φιάλες κρασιού, ενώ, αφού το περιεχόμενό τους δοκιμάστηκε, ανακυκλώθηκαν. Ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά της έκθεσης βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα και πιο ακριβά του ελληνικού αμπελώνα, εκπρόσωποι όλων των ονομασιών προέλευσης και όλων των ποικιλιών αμπέλου, πολλές νέες κυκλοφορίες και σημαντικές ξένες ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα.

Το ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί έχει πλέον εδραιωθεί στο εξωτερικό και όλα τα γνωστά οινοποιεία της χώρας έχουν εξασφαλίσει σοβαρές συνεργασίες με εισαγωγείς στις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου. Ως εκ τούτου, το Οινόραμα επενδύει σε νέες, παρθένες για το ελληνικό κρασί αγορές, καθώς και σε οινοποιεία ή και κρασιά που θα μπορούσαν να προστεθούν σε υπάρχοντα χαρτοφυλάκια εισαγωγέων των ώριμων αγορών. Έτσι, στο Οινόραμα βρίσκονται και πάλι πολλοί και σημαντικοί ξένοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους ομάδα αγοραστών από την Ασία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο προγράμματος της Enterprise Greece.

Παράλληλα, για να καλύψει τις ανάγκες διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και επέκτασης χαρτοφυλακίου όσων ήδη εισάγουν ελληνικά κρασιά, το Οινόραμα επαναλαμβάνει το επιτυχημένο εγχείρημα «Οινικές Αποκαλύψεις», που μεταφράζεται σε μία ολόκληρη αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου αφιερωμένη σε μικρά και εν γένει άγνωστα οινοποιεία, σε συνδυασμό με έναν ειδικό χώρο που λειτουργεί ως «Wine Βar».

Εκεί δειγματίζονται κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης και κρασιά από μη συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως για παράδειγμα κρασιά αμφορέα ή παλαιωμένα στον βυθό της θάλασσας. Ανάμεσά τους βρίσκονται εφέτος και κάποια πολύ σπάνια κρασιά, τα οποία παρουσιάζουν οι ίδιοι οι οινοποιοί τους!

Στην καθιερωμένη, πλέον, «Πλατεία Γευσιγνωσίας» του Οινοράματος, με θέμα «Discover Greek Wines», παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης («self-pour»), όπου οι επαγγελματίες επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ασυνόδευτοι και με τους δικούς τους ρυθμούς κάποια από τα 250 κρασιά της «Πλατείας», κάνοντας κατά κάποιο τρόπο μια προεπιλογή, προτού περιπλανηθούν ανάμεσα στα περίπτερα των εκθετών.

Όπως τα τελευταία τρία χρόνια, το Οινόραμα συνοδεύεται από την εβδομάδα κρασιού «Athens Wine Week», που ακολουθεί χρονικά την έκθεση, από Δευτέρα 12/03 μέχρι Κυριακή 18/03. Κατά τη διάρκειά της οργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις για το κρασί (γευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά.) σε διάφορα σημεία της πόλης. Όσα μάλιστα γίνονται σε συνεργασία με εστιατόρια και wine bar αποτελούν ευκαιρίες που οι οινόφιλοι δεν πρέπει να χάσουν για να απολαύσουν επώνυμα κρασιά σε προνομιακές τιμές, ακόμα και μενού υψηλών προδιαγραφών, αποκλειστικά σχεδιασμένα για κρασιά ανάλογης ποιότητας.

Στο Οινόραμα, οι επαγγελματίες κρασιού και εστίασης έχουν, όπως πάντα, δικαίωμα δωρεάν εισόδου, αφού κάνουν την προεγγραφή τους στο www.oenorama.com.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018, 19:28