Μια «υποτιμημένη», υπαρκτή όμως και δυστυχώς ιδιαίτερα διαδεδομένη μορφή κακοποίησης των γυναικών είναι η μαιευτική βία. Πρόκειται για τη σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση ή βία που δέχεται η γυναίκα από επαγγελματίες της υγείας κατά την κύηση ή κατά τη διάρκεια γυναικολογικών εξετάσεων. Οι περιπτώσεις σοκάρουν, ενώ για το ζήτημα επικρατεί μια άτυπη «ομερτά», λόγω του ψυχολογικού σοκ που υφίσταται το θύμα, αλλά και της αδυναμίας του δικαιικού μας συστήματος να υποστηρίξει τέτοιου είδους καταγγελίες.

Ως εκ τούτου, ελάχιστοι μιλούν για αυτό, αν και οι συνέπειες είναι δραματικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τους ελάχιστους που φέρνουν το θέμα στον δημόσιο διάλογο είναι η μαία Κωνσταντίνα Νούσια, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας και διαχειριστής της ιστοσελίδα eimaimaia.gr.

Το zougla.gr διοργάνωσε μια τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ηθοποιοί και νομικοί, αναδεικνύοντας το «μυστικό» αυτό πρόβλημα, το οποίο, όπως φαίνεται, όμως αποτελεί μια υπαρκτή, νοσηρή κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από την πολιτεία, που μέχρι τώρα δείχνει να το αγνοεί…

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Κωνσταντίνα Νούσια, οι ηθοποιοί Κατερίνα Τσάβαλου, Βάσω Γουλιελμάκη, Μαργαρίτα Αμαραντίδη και η νομικός Ράνια Πιτένη, η οποία, εκτός από την προσωπική της οδυνηρή εμπειρία, παρουσιάζει και ένα πλέγμα προτάσεων για τη θέσπιση της νομικής προστασίας των «σιωπηλών» θυμάτων…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη:

 

Η Κωνσταντίνα Νούσια, που ασχολείται χρόνια με το ζήτημα, όπως και με τις αναίτιες καισαρικές, χαρακτηρίζει τη μαιευτική βία ως μορφή «έμφυλης βίας». «Παρατηρείται τεράστια σιωπή ενώ οι περιπτώσεις είναι πολλές, και από αυτές προκαλούνται τεράστια τραύματα στη γυναίκα, σε τέτοιο βαθμό που πλήττεται ακόμα και η γονιμότητα! Οι θεσμοί ωστόσο δεν την αναγνωρίζουν καν ως βία, με αποτέλεσμα να αγνοείται αυτό το υπαρκτό ζήτημα από τον νομοθέτη» αναφέρει.

 

«Αυτή η βία ασκείται από οποιαδήποτε υγειονομική ειδικότητα, ενώ υπάρχουν πολλά περιστατικά που συμβαίνουν ακόμα και κατά τη διαδικασία ΠΑΠ τεστ. Έχουμε ζητήσει να το παρουσιάσουμε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας να τους ενημερώσουμε για αυτό – δεν μας άκουσαν καν. Πού να πάμε αν μας αγνοεί και η υποτίθεται αρμόδια υπηρεσία για αυτά τα θέματα;» διευκρινίζει.

Η ηθοποιός Κατερίνα Τσάβαλου ανέφερε πρόσφατα στα ΜΜΕ ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας της. Στην τηλεδιάσκεψη με το zougla.gr ωστόσο αποκάλυψε επίσης ότι, όταν ήταν 20 ετών, υπέστη σεξουαλική παρενόχληση και βία από γυναικολόγο καθώς έκανε το τεστ ΠΑΠ! «Φοβήθηκα πολύ να μιλήσω τότε και δεν το είπα ποτέ. Σήμερα όμως μπορώ να το πω» είπε συγκεκριμένα.

Η δημοφιλής ηθοποιός περιγράφοντας την εμπειρία της τη χαρακτηρίζει τόσο «τρομακτική που δεν μπορείς ούτε να τη μοιραστείς».

«Τα κορίτσια πρέπει να μιλάνε, να τα καταγγέλλουν όλα. Αλλιώς δεν γίνεται! Το έχω μετανιώσει, αν ήμουν όπως ήμουν τώρα, θα μίλαγα και θα έκανα πολλά περισσότερα» εξομολογείται…

Η ηθοποιός Βάσω Γουλιελμάκη τοποθετήθηκε αναδεικνύοντας από την πλευρά της το πρόβλημα και συμβουλεύοντας όλες τις γυναίκες πρωτίστως «να αναγνωρίζουν τα σημάδια». «Είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα, για οποιουδήποτε τύπου σεξουαλική παρενόχληση, να μπορεί να τα αναγνωρίσει. Τα όρια είναι πολύ λεπτά, και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

»Όταν συμβαίνει και είμαστε σίγουροι -γιατί υπάρχουν και παρεξηγήσεις-, απαιτείται είτε αυστηρή σύσταση στην αρχή κι αν δεν επέλθει αποτέλεσμα, να βρεις το κουράγιο σου και να το καταγγείλεις ανοιχτά» τονίζει η γνωστή ηθοποιός και καταλήγει: «Η νέα γενιά πρέπει να το κάνει οπωσδήποτε αυτό – εμείς κρατούσαμε το στόμα μας κλειστό, μέχρι τώρα. Πρέπει επιτέλους να ορθώνουμε το ανάστημά μας!».

Η νεαρή ηθοποιός Μαργαρίτα Αμαραντίδη από την πλευρά της περιγράφει την «τραγική» της εμπειρία, την οποία βίωσε λίγο πριν γεννήσει – με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην ίδια ψυχολογικό τραύμα και το μωρό της να υποστεί σοβαρές υγειονομικές συνέπειες.

«Ζούσα έναν υπέροχο τοκετό και απολάμβανα αυτό το “ταξίδι”. Ανυπομονούσα τόσο να το ζήσω όλο αυτό. Όμως κάποιος αποφάσισε να μου το καταστρέψει όλο αυτό. Χωρίς ποτέ να με ρωτήσει» περιγράφει, εξηγώντας ότι, λόγω ιατρικού λάθους, υπέστη αποκόλληση υμένα την 38η εβδομάδα της κύησης, που προέκυψε από κολπική εξέταση.

«Η γνώση είναι το σημαντικότερο σε αυτές τις περιπτώσεις. Εγώ, όμως, αν και είχα γνώση, μου πήρε τελικά έναν ολόκληρο χρόνο για να συνειδητοποιήσω αυτό που μου συνέβη… Δεν φοβάμαι να γεννήσω δεύτερη φορά, έχω εμπιστοσύνη στη φύση και στο σώμα μου. Στον άνθρωπο δεν έχω» καταλήγει…

Η δικηγόρος Ράνια Πιτένη, που είχε πέσει και η ίδια θύμα μαιευτικής βίας, σε αναίτια καισαρική, μπαίνει στην ουσία του προβλήματος: «Την έμφυλη βία τη ρυθμίζει το δίκαιό μας. Για τη μαιευτική βία όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις, όπως μας διδάσκει η πραγματικότητα. Να κατηγοριοποιούνται δηλαδή οι συμπεριφορές, πότε είναι ποινικά κολάσιμες, κατά το αστικό δίκαιο ή το ποινικό».

«Διότι, όπως είναι τα πράγματα τώρα, είναι πολύ δύσκολο να αποκαλυφθεί αυτού του είδους το αδίκημα. Ποιος γιατρός θα γνωματεύσει έπειτα από εξέταση του θύματος εναντίον συναδέλφου του; Επίσης είναι παντελώς ελλιπή τα πρακτικά για αυτές τις διαδικασίες. Πώς θα στοιχειοθετηθεί το αδίκημα σε δικαστήριο; Είναι ο λόγος της γυναίκας έναντι του λόγου του “ειδικού”» επισημαίνει.

Τι πρέπει να γίνει; «Απαιτείται εξειδικευμένη νομοθετική ρύθμιση που θα διευκόλυνε την αποδεικτική διαδικασία. Επίσης υποχρεωτική επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των μαιευτήρων στον φυσιολογικό τοκετό, αναθεώρηση των πρωτοκόλλων των νοσοκομείων, διότι αναγκάζουν πολλές φορές τους γιατρούς να λειτουργούν με συγκεκριμένους τρόπους, και βεβαίως να εισαχθεί το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία» είναι κάποιες από τις προτάσεις της.

«Φυσικά ο μεγαλύτερος εχθρός για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι και οι γυναίκες που κάνουν “κατάχρηση” των δικαιωμάτων τους ή ψευδείς μηνύσεις, ώστε να επωφεληθούν με κάποιον τρόπο» τονίζει η νομικός…

Πηγή: govastileto.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης