Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι του Λονδίνου στον απόηχο της νέας αιματηρής επίθεσης στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η διαφορά των επιθέσεων αυτών σε σχέση με το «χτύπημα» στη Γέφυρα του Λονδίνου είναι ότι αυτήν τη φορά τα πάντα συνέβησαν ενώ στην πόλη είχαν τεθεί σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τρεις δράστες αιματοκύλισαν την περιοχή περιμετρικά της Γέφυρας του Λονδίνου, σκορπώντας τον τρόμο. Συνολικά 91 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τέτοιες επιθέσεις από το 2005, όταν ξύπνησε για πρώτη φορά ο εφιάλτης της τρομοκρατίας από εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν στη Μέση Ανατολή.

Στην τελευταία επίθεση 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν, την ώρα που οι τραυματίες έφθασαν τους 48, εκ των οποίων οι 21 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 12 συλλήψεις, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών, με εφόδους να πραγματοποιούνται σε σπίτια υπόπτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι η διαδικασία της ταυτοποίησης των δραστών είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της.

——————–
Ιούλιος 2005: Τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδοτούν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι σε τρεις σταθμούς του Μετρό και ένα λεωφορείο στο Λονδίνο. Νεκροί: 57.

Ιούνιος 2007: Αυτοκίνητο γεμάτο φιάλες αερίου πέφτει στον κεντρικό τερματικό σταθμό του αεροδρομίου στη Γλασκώβη, χωρίς να εκραγεί. Ένας Ινδός που οδηγούσε το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρά εγκαύματα, αφού έριξε πάνω του βενζίνη. Υπέκυψε έναν μήνα αργότερα. Ο συνεπιβάτης του, ένας Ιρακινός, συνελήφθη και το 2008 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Μάιος 2013
: Δύο Λονδρέζοι, νιγηριανής καταγωγής, χτυπούν με το αυτοκίνητό τους έναν 25χρονο στρατιώτη, τον Λι Ρίγκμπι, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Στη συνέχεια τον μαχαιρώνουν επανειλημμένα και προσπαθούν να τον αποκεφαλίσουν.

Δεκέμβριος 2015: Ο Μουχαϊντίν Μάιρ, 30 ετών, γεννημένος στη Σομαλία, τραυμάτισε με μαχαίρι δύο ανθρώπους, εκ των οποίων τον ένα σοβαρά, στην είσοδο του σταθμού του μετρό του Λάιτονστοουν στο ανατολικό Λονδίνο, λίγες ημέρες μετά τα πρώτα βρετανικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Οι αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση «τρομοκρατική» και ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια.

Μάρτιος 2017: Άνδρας ρίχνει το αυτοκίνητο που οδηγούσε σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, προτού σκοτώσει με μαχαίρι έναν αστυνομικό μπροστά από το Κοινοβούλιο. Συνολικά 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Μάιος 2017
: Νεαρός Βρετανός, λιβυκής καταγωγής, ο Σάλμαν Αμπέντι, πυροδότησε αυτοσχέδια βόμβα μετά το τέλος της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο φουαγιέ του Manchester Arena. Είκοσι δύο άνθρωποι.
————————–

Η διαφορά των επιθέσεων αυτών σε σχέση με το «χτύπημα» στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ είναι ότι αυτήν τη φορά τα πάντα συνέβησαν ενώ στην πόλη είχαν τεθεί σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των τραγικών γεγονότων στο Μάντσεστερ. Η μητροπολιτική αστυνομία έφθασε σε 8 λεπτά και οι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους στους τρεις δράστες.

Όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι: «Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι». Το «χτύπημα» έγινε σε μια βασική ζώνη διασκέδασης του Λονδίνου, σ’ ένα σημείο συνάντησης για νέους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν ευχάριστα την ημέρα και τη νύχτα τους. Η περιοχή είναι γεμάτη καφετέριες και παμπ και πλέον όσοι αποφασίζουν να την επισκεφτούν, δεν μπορούν παρά να κοιτούν διαρκώς πίσω τους για κάτι ύποπτο.

Μέι Vs Κόρμπιν

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σταυροδρόμι για το τι αποφάσεις θα πάρει και το κυριότερο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτών στην καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο πως στο στόχαστρο των εξτρεμιστών μπαίνει ο δυτικός τρόπος ζωής. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας θα έχει επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των εκλογών (όχι στη διεξαγωγή τους).

Ήδη, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κορμπίν εξαπέλυσε τα βέλη του προς το κυβερνών κόμμα για τις ελλείψεις στην αστυνομία λόγω της μείωσης των διαθέσιμων κονδυλίων στο πλαίσιο περικοπών. Από τη μεριά της, η Μέι ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Μέχρι τότε, οι κάτοικοι της χώρας το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να προσεύχονται στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις που δοκιμάζουν τη βρετανική κοινωνία. Όπως ακριβώς, συνέβη στη μεγάλη συναυλία της Ariana Grande στο Μάντσεστερ το απόγευμα της Κυριακής, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης