Σε συμφωνία για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα των χωρών που περιλαμβάνονται στη Ζώνη Σένγκεν κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της συγκεκριμένης Συνθήκης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη μετακίνηση μεταναστών, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Δανίας, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για ένα ακραίο μέτρο, του οποίου η εφαρμογή υπόκειται σε πολύ αυστηρές συνθήκες. Αποδεχθήκαμε τον συμβιβασμό που κατατέθηκε από τη Δανία, διότι μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, επικαλούμενος τις δυνητικές επιπτώσεις από την κρίση στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση στην ελληνο-τουρκική μεθόριο αποδεικνύει πως έχουμε ανάγκη από έναν σαφή μηχανισμό δράσης στη Ζώνη Σένγκεν», εξήγησε από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μίκι-Λάιτνερ.

Τα κράτη έχουν ήδη την δυνατότητα να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους για λόγους ασφάλειας και δημοσίας τάξης. Η Πορτογαλία το έχει ήδη πράξει το 2010 στα πλαίσια της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης