Άνδρας από την Καλιφόρνια που καταγγέλλει ότι ιερέας τον κακοποιούσε σεξουαλικά για πέντε συναπτά έτη πριν από αρκετές δεκαετίες υπέβαλε μήνυση κατά του Βατικανού, ζητώντας τα ονόματα όλων όσοι έχουν κατηγορηθεί για τέτοια περιστατικά παγκοσμίως.

Ο ενάγων, ο οποίος είναι σήμερα 52 ετών, έφτασε σε έναν συμβιβασμό με την Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες το 2007, αλλά οι δικηγόροι του ανέφεραν ότι αυτό δεν απαλλάσσει το Βατικανό από τις ευθύνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μήνυση κατηγορεί το Βατικανό για την απόφαση να διορίσει τον Φιντένσιο Σίλβα Φλόρες σε θέση εξουσίας σε εκκλησία του Όξναρντ στο δυτικό Λος Άντζελες, ενώ γνώριζε ότι αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά.

«Το πρόβλημα είναι στην κορυφή και μέχρι να το αντιμετωπίσει η ηγεσία, θα συνεχιστεί η κατάσταση» ανέφερε ο Τζέφ Άντερσον, δικηγόρος του 52χρονου.

Το Associated Press επιχείρησε να μιλήσει με δικηγόρο του Βατικανού, όμως εκείνος αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μήνυση, ο Σίλβα Φλόρες κακοποίησε σεξουαλικά τον ενάγοντα όταν ήταν έφηβος μεταξύ του 1979 και του 1984. Ο συγκεκριμένος ιερέας κατηγορήθηκε το 2003 για τουλάχιστον 25 περιπτώσεις κακοποίησης, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν γιατί είχαν περάσει αρκετά χρόνια.

Ο Άντερσον κι άλλοι δικηγόροι έχουν προσπαθήσει να μηνύσουν την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας σε αμερικανικά δικαστήρια κι άλλες φορές, όμως το Βατικανό έχει πετύχει να «γλυτώνει» από τις κατηγορίες με τη δικαιολογία ότι έχει αμνηστία και πως οι ιερείς δεν είναι υπάλληλοί του.

Η μήνυση αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου η οργή ξεχειλίζει στις ΗΠΑ έπειτα από πάρα πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, αλλά και δεκαετίες συγκάλυψης από την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τη μήνυση, ο ενάγων επιχειρεί να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση που θα υποχρεώνει το Βατικανό να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση, με τον δικηγόρο του να σημειώνει ότι πρόκειται για περισσότερα από 3.400 ονόματα.

Εδώ και χρόνια υποστηρικτές των θυμάτων απαιτούν από το Βατικανό να δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και περιστατικά χωρίς επιτυχία. Το ίδιο το Βατικανό, πάντως, είχε εκδώσει διάταγμα το 2001 ζητώντας από τις ενορίες να στείλουν όσες πληροφορίες έχουν στη Ρώμη για να ερευνηθούν. Τα περιστατικά και τα ονόματα των εμπλεκομένων δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα.

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης