Με τη δέσμευση για τη χορήγηση περισσότερης ευρωπαϊκής βοήθειας ξεκίνησε η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ στην Άγκυρα. «Ευχαριστώ από την καρδιά μου» δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης με τον ομόλογό του της Γερμανίας και τον απερχόμενο επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στη συνάντηση, λόγω της επίθεσης που σημειώθηκε σε αστυνομικό τμήμα στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία έχει προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπου μπορούμε να προσφέρουμε, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία, σε ό,τι επιθυμεί. (…) Χωρίς τη δική σας αλληλεγγύη το μεταναστευτικό πρόβλημα στην περιοχή μας δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Είναι ένα επίτευγμα που θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία» επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας πως «τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας μας απασχολούν εδώ και καιρό από κοινού».

«Η άφιξη αξιωματούχων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ε.Ε. στην Άγκυρα είναι μία ένδειξη ότι σημαντικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, μπορούν να λυθούν από κοινού. Μία χώρα μόνη της δεν μπορεί» συμπλήρωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχύσουμε περαιτέρω την αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων από την Τουρκία. Εκτιμώ τη δουλειά που έχει γίνει από την Τουρκία, την ώρα που οι πιέσεις συνεχίζονται προς την Τουρκία. Η συνεχής συνεργασία της Τουρκίας και των ελληνικών Αρχών είναι απαραίτητη» δήλωσε από τη μεριά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις πτυχές της Κοινής Δήλωσης με την Τουρκία και υπογράμμισε πως, δεδομένης της αύξησης του αριθμού των προσφύγων στην Ελλάδα, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η πρόληψη και η ανίχνευση παράνομων εξόδων από την Τουρκία».

«Η Τουρκία επέδειξε υποδειγματική συμπεριφορά»

«Η Τουρκία φιλοξενεί τον μέγιστο αριθμό προσφύγων και σήμερα φιλοξενεί 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων 3,6 εκατομμυρίων Σύρων» δήλωσε από την Άγκυρα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Αναφέροντας ότι το συριακό ζήτημα των προσφύγων είναι μια «μεγάλη τραγωδία», ο κ. Σοϊλού επεσήμανε ότι η μετανάστευση «αυξάνεται στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία επηρεάστηκε σημαντικά από τη μετανάστευση», υπενθυμίζοντας στα ευρωπαϊκά κράτη ότι η χώρα του φιλοξενεί περισσότερους από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Η Τουρκία επέδειξε μια υποδειγματική συμπεριφορά στον κόσμο, όσον αφορά τόσο στα (προσφυγικά της) στρατόπεδα όσο και στην αρμονία και τη φιλοξενία» σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Σοϊλού δήλωσε πως έθεσε το ζήτημα της πρότασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, όπου θα εγκατασταθούν εκατομμύρια πρόσφυγες.  

«Έχοντας επίγνωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προκλήσεων της φιλοξενίας 3,8 εκατομμυρίων Σύρων, η Τουρκία δεν προτίθεται να τους φιλοξενεί για πάντα» είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης