Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ κατέστησε σαφές ότι δεν επιδιώκει γενική απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

«Δεν πρόκειται για απαγόρευση ταξιδιών. Η Γερμανία δεν θα γίνει φυλακή», τόνισε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» και πρόσθεσε πως «οι νομικοί του υπουργείου είναι της γνώμης ότι για ένα τέτοιο βήμα υπάρχουν σύμφωνα με το Σύνταγμα πολύ μεγάλα νομικά κωλύματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, ο Ζέεχοφερ είχε πει στην «Bild» ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «εξετάζει επίσης τη μηδενική σχεδόν μείωση της εναέριας κυκλοφορίας προς τη Γερμανία». Το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε ότι αυτό αφορά μόνο σε χώρες με ιδιαίτερα επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή τέτοιες χώρες είναι η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία. Κάθε μέρα όμως μπορούν να προστεθούν περισσότερες», διευκρίνισε.

«Όταν επιβάλλουμε τόσους περιορισμούς στους πολίτες στη Γερμανία, δεν μπορούμε να καθίσουμε και να παρακολουθούμε άπρακτοι καθώς μια επικίνδυνη μετάλλαξη του κορωνοϊού εισάγεται στη Γερμανία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Ζέεχοφερ τάχθηκε επίσης στη συνέντευξή του υπέρ της αυστηρότερης δυνατής τήρησης των μέτρων στις περιοχές όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη. «Είμαι υπέρ των αυστηρών εξαιρέσεων, ώστε αυτές να μην καταργούν τον βασικό κανόνα, να μην τον καθιστούν διάτρητο, να μην τον μετατρέπουν σε ελβετικό τυρί», είπε. Ανέφερε δε «ως παράδειγμα εξαίρεσης τη μεταφορά ιδιαίτερα σημαντικών ιατρικών προϊόντων». Το κατά πόσον η κυκλοφορία των εμπορευμάτων πρέπει να εξαιρεθεί καταρχάς το άφησε όμως ανοικτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στους ελέγχους για την απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία, ο Βαυαρός πολιτικός είπε: «Θα γίνονται έλεγχοι στα αεροδρόμια, στον δρόμο και στα τρένα. Στα χερσαία σύνορα θα γίνεται συστηματικός έλεγχος των εισερχομένων ατόμων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης