Με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εθνικισμού και συνέχισης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων βρίσκονται αντιμέτωπες η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, αφού η ΕΕ, για τα επόμενα χρόνια, έκλεισε την πόρτα για την ένταξη στο μπλοκ, όπως δηλώνουν στους Financial Times ο Ζόραν Ζάεφ και ο Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε στη συνέντευξή του ότι φοβάται την επιστροφή της διαιρεμένης εθνικά χώρας του στο «κακό παρελθόν», συμπεριλαμβανομένου ενός εμφυλίου πολέμου που αποφεύχθηκε το 2001. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δηλώνει σε ξεχωριστή συνέντευξη στους FT ότι η χώρα του κινδυνεύει να γίνει η «παράπλευρη απώλεια» των διαιρέσεων της ΕΕ για τη διεύρυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Και οι δύο χώρες παραπονέθηκαν ότι η ΕΕ δεν τηρεί τη συμφωνία, αφού τόσο τα Τίρανα όσο και τα Σκόπια ενήργησαν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Η Ολλανδία και η Δανία αντιτάχθηκαν επίσης στις συνομιλίες με την Αλβανία» αναφέρει η εφημερίδα.

Ο κ. Zάεφ εκφράζει τις ανησυχίες του ότι η «ευαίσθητη συμφωνία» που διαπραγματεύθηκε πέρυσι με την Ελλάδα για τη μετονομασία της χώρας του θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου εν μέσω αναζωπύρωσης του εθνικισμού. Η αλλαγή της ονομασίας ήταν ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά αμφισβητήθηκε και στις δύο χώρες και ο Ζάεφ προειδοποίησε ότι η περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας με την Αθήνα ήταν τώρα σε κίνδυνο.

«Μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή στο κακό μας παρελθόν», δήλωσε, τονίζοντας την πολυεθνική φύση της χώρας του, μοιρασμένη μεταξύ των Μακεδόνων και των Αλβανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική, ριζοσπαστική δράση και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, θα δοθούν επιχειρήματα στους Έλληνες πολιτικούς για να χρησιμοποιήσουν την ίδια ρητορική… Και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει άπαντες να λάβουν βήματα τα οποία δεν θα είναι καλά για την περιοχή μου ή τη χώρα μου» δήλωσε ο Ζάεφ.

Στα Τίρανα, ο Ράμα δήλωσε ότι η απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έφερε ως αποτέλεσμα «έντονο ψυχολογικό σοκ στη χώρα» και έβλαψε την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή.

«Αποκοπήκαμε δύο φορές βίαια από την Ευρώπη, την πρώτη φορά για πέντε αιώνες υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια για μισό αιώνα κάτω από το πιο άγριο κομμουνιστικό καθεστώς. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια τρίτη φορά και ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι η Ευρώπη που μας αποκόβει βίαια από τον εαυτό της» ανέφερε.

Ο Ράμα και ο Ζάεφ δήλωσαν ότι κατανοούν τις ανησυχίες των κρατών μελών της ΕΕ που εμπόδισαν τις διαπραγματεύσεις επειδή θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις στο μπλοκ και εξαιτίας των πολιτικών διεύρυνσης. Όμως, αμφότεροι συμφώνησαν ότι μία ενδεχόμενη ένταξη απέχει μία δεκαετία το λιγότερο, και ότι οι χώρες τους και η ίδια η ΕΕ θα μπορούσαν παράλληλα να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους.

Ο Ράμα δήλωσε ότι η ανάγκη για εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ «δεν είναι ένα ισχυρό άλλοθι για το βασικό ζήτημα». «Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια περίοδο που θα χειροτερεύσει προτού βελτιωθεί, και είμαστε μόνο οι παράπλευρες απώλειες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης