Μια μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά άνοιξε στην πρωτεύουσα της Αλγερίας και θα απευθύνεται στον αυξανόμενο αριθμό χριστιανών αφρικανών μεταναστών αλλά και σε διπλωμάτες και ντόπιους στην κυρίως μουσουλμανική αυτή χώρα.

Περίπου το 99% του αλγερινού πληθυσμού είναι σουνίτες μουσουλμάνοι αλλά ο αριθμός των χριστιανών αυξάνεται λόγω της μεταναστευτικής ροής από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής όπως το Μαλί, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά, την οποία έστησε η φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, αποτελεί και μια ένδειξη της σταθερής κατάστασης ασφαλείας σε μια χώρα, η οποία ανέκαμψε έπειτα από μια δεκαετία ισλαμιστικής ένοπλης βίας που στοίχισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.

Οι διπλωμάτες συνήθιζαν να διαμένουν σε καλά προστατευόμενες πρεσβείες και σπανίως να βγαίνουν από τους χώρους τους. Ωστόσο σήμερα ζουν δίπλα στους Αλγερινούς σε αστικές περιοχές. Καμία ένοπλη επίθεση δεν έχει καταγραφεί στην πρωτεύουσα Αλγέρι εδώ και μια δεκαετία και πλέον.

Η Caritas έστησε μια παρόμοια χριστουγεννιάτικη αγορά τον περασμένο χρόνο αλλά δεν έδωσε δημοσιότητα. Φέτος όμως την διαφήμισε εγκαίρως κάνοντας έκκληση για μια «συνύπαρξη» χριστιανών και μουσουλμάνων.
Δεν υπάρχει επίσημος αριθμός αφρικανών μεταναστών, αλλά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ανέρχονται σε περίπου 100.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν γίνεται για να βγάλουμε χρήματα, αλλά περισσότερο για να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα ώστε να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους, είτε είναι Αλγερινοί, είτε αφρικανοί μετανάστες ή Σύροι», δήλωσε ο Μορίς Πιλού, διεθυντής του τμήματος Αλγερίας της Caritas.

Στην αγορά που βρίσκεται στη συνοικία Ελ Μπιάρ του Αλγερίου μουσουλμάνες με νικάμπ μαζί με ξένους μπορούν να αγοράσουν μέλι, σοκολάτες, κέικ, κοσμήματα και είδη διακόσμησης. Πολλές δωρεές, όπως επισημαίνει ο Πιλού, έγιναν από μουσουλμάνους.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης