Ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρουν υπηρεσίες στο γερμανικό κράτος παρέχοντας συμβουλές αλλά και καταλύματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μια επικερδής δραστηριότητα, αλλά όχι και η καλύτερη λύση για τους πρόσφυγες.

Παρόλο που τα στοιχεία από τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό είναι θετικά, είναι πολλοί οι δήμοι και οι κοινότητες στη Γερμανία που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα για τη στέγαση των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν «χρυσές» δουλειές με τους πρόσφυγες.

Η Γερουσία στο Βερολίνο επικρίθηκε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αποκαλύφθηκε ότι δόθηκαν 238.000 ευρώ στην εταιρεία McKinsey για παροχή συμβουλών σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ακόμη και άνθρωποι που είναι αντίθετοι με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, δεν έχουν αντίρρηση να παίρνουν παχυλές αναθέσεις από το κράτος για να υποστηρίζουν αυτήν ακριβώς την πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκάλυψε το περιοδικό «Spiegel», ο επικεφαλής της εταιρείας Hetze, η οποία κατασκευάζει κοντέινερ για τη στέγαση των προσφύγων, είναι αδελφός του διοργανωτή των διαδηλώσεων κατά των προσφύγων στην πόλη Κλάουσνιτς.

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται συχνά σαν αντικείμενα»

Πολλοί δήμοι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στέγασης και προσφέρουν, για παράδειγμα, σε ιδιώτες 50 ευρώ τη βραδιά για κάθε μετανάστη που φιλοξενούν, όπως συμβαίνει στο Βερολίνο.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να επωφεληθούν όσο περισσότερο γίνεται.

Η καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει την κατάσταση και είχε δηλώσει πρόσφατα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει τα κενά στη νομοθεσία που αφορούν στη στέγαση των προσφύγων. Δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως «συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Πολλές είναι, πάντως, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της στέγασης των προσφύγων και όχι μόνο. Μια από τις πιο γνωστές είναι η European Homecare. Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι απασχολεί 1.500 εργαζομένους και προσφέρει υπηρεσίες για περισσότερους από 16.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε 100 καταλύματα.

Η Homecare έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, που δεν ασχολείται μόνο με τη στέγαση αλλά και με την εκμάθηση της γλώσσας από τους πρόσφυγες και την επαφή τους με τις αρχές. Έχει, μάλιστα, κατασκευάσει και ένα ειδικό λογισμικό. Το κέρδος της από το 2012 έως το 2013 διπλασιάστηκε στο 1,4 εκατ. ευρώ.

O ιδιωτικός τομέας δεν είναι απαραίτητα χειρότερος

Το 2014 το όνομα της Homecare αναμείχθηκε σε σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε ότι άτομα από το προσωπικό μιας εταιρείας ασφαλείας, η οποία δραστηριοποιούνταν για την εταιρεία, κακοποιούσαν μετανάστες.

Σύμφωνα με τον Κλάους Κοκς από τη Homecare, από τότε η εταιρεία είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε να μην απασχολούνται άτομα με νεοναζιστικές αντιλήψεις.

Ο Στέφαν Ντίνεβαλντ από το Συμβούλιο Προσφύγων στη Βαυαρία, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των προσφύγων, μιλώντας στην «Deutsche Welle» δήλωσε πως ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι απαραίτητα κακός και πως εξαρτάται από την εταιρεία, ενώ συμπλήρωσε πως το κράτος δεν είναι πάντα εγγύηση ότι οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται καλύτερα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης