Το απόγευμα της Παρασκευής η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA), κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισεκ. δολάρια.

Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε ένα συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη έπειτα από ένα αίτημα που υπέβαλε την Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Αργεντινή είχε προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου να εξοφλήσει τόκους αξίας 539 εκατ. δολαρίων στους ομολογιούχους που είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της το 2005 και το 2010. Η Αργεντινή κατέθεσε το ποσό αυτό στην Bank of New York Mellon, που διαχειρίζεται τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα, τον Ιούνιο, ωστόσο η πληρωμή των ομολογιούχων “πάγωσε” όταν αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Αργεντινή οφείλει να πληρώσει και περίπου 1,33 δισ. δολάρια στους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στην αναδιάθρωση (στους λεγόμενους holdout investors ή κατά κόσμον hedge funds-“όρνεα”).

Το Μπουένος Άιρες αρνήθηκε να “υπακούσει” υποστηρίζοντας ότι εάν ενέδιδε στις απαιτήσεις αυτών των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους θα παραβίαζε τη ρήτρα (“Rights Upon Future Offers” – RUFO) που απαγορεύει στην Αργεντινή να προσφέρει καλύτερους όρους από ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης