Zougla Newsroom

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι Αρχές της Τουρκίας στις περιοχές που «χτύπησε» ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, περιγράφει στη «Ζούγκλα» μια Ελληνίδα που ζει στη Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μέρα μετά το «χτύπημα» του εγκέλαδου, η Τουρκία και η Συρία μετρούν τις πληγές τους. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό ξεπέρασε τους 5.000, ενώ ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ τις επόμενες ώρες, καθώς οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.


Η «Ζούγκλα» ήρθε σε επικοινωνία με μια Ελληνίδα που ζει στην Τουρκία για να μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας.

«Γιατροί που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές είναι χωρίς νερό και βασικά αντικείμενα» τονίζει χαρακτηριστικά η γιατρός περιγράφοντας τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί της που έχουν σπεύσει στο σημείο.
Αναλυτικά όσα μας είπε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εικόνα που έχουμε εμείς είναι ότι όλα λειτουργούν, ωστόσο υπάρχουν περιοχές που ακόμη δεν έχει πατήσει άνθρωπος. Εμείς θέλαμε με κάτι φίλους να βοηθήσουμε στις σεισμόπληκτες περιοχές όμως γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι θα ήταν ‘αστείο’ να το επιχειρήσουμε, διότι οι δρόμοι είναι κλειστοί, κάποιοι έχουν καταστραφεί. Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει. Όσοι είναι ανοιχτοί τους κρατούν για επείγουσα ανάγκη. Τα τηλέφωνα ακόμη λειτουργούν. Σε κάποια σημεία όμως δεν έχει ρεύμα.

Γνωστοί μας γιατροί που βρίσκονται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λένε ότι έχουν πάει συνάδελφοί τους από όλη την Τουρκία προκειμένου να βοηθήσουν, ωστόσο δεν έχουν νερό, δεν έχουν ψωμί, δεν έχουν αντιβιοτικά, ορούς, βασικά πράγματα δηλαδή. Ο κόσμος στέλνει κουβέρτες και υλικά που μπορούν να βοηθήσουν. Έρχονται προμήθειες και βοήθεια από όλη την Τουρκία. Μιλάμε όμως για μια περιοχή που καλύπτει 15 εκατομμύρια κόσμο, η σεισμογενείς περιοχή εκτείνεται στα 400 χιλιόμετρα. Υπάρχει έντονη σεισμική κινητικότητα. Από χθες δηλαδή κάθε 10′ έχουμε έναν έντονο σεισμό που φτάνει τα 4 Ρίχτερ».

 

 

Ο Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές που επλήγησαν

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις δέκα νότιες επαρχίες της χώρας που επλήγησαν από καταστροφικούς σεισμούς και τις χαρακτήρισε ζώνη καταστροφής σε μια κίνηση που αποσκοπεί να ενισχύσει τις προσπάθειες διάσωσης.

Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν χθες Δευτέρα σε μια μεγάλη περιοχή της Τουρκίας και στη Συρία ξεπέρασε τους 5.000, καθώς οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν τη Εθνοσυνέλευση στη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσουν ή να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως θεωρούν απαραίτητο.

 

 

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις εκτελούνται γρήγορα», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει τρεις μήνες — κάτι που σημαίνει πως θα λήξει λίγο πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Θα μπορούσε επίσης να παραταθεί. Η προηγούμενη φορά που ο Ερντογάν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν τον Ιούλιο του 2016 έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

 

 

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη νότια Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς. Είπε πως ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 3.549.

 

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας ανέφερε πως 5.775 κτίρια καταστράφηκαν στον σεισμό και πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης