Το Ισραήλ εξέφρασε την Τετάρτη «τη βαθιά του απογοήτευση» μετά την ανάκληση από την Χιλή, το Ελ Σαλβαδόρ και το Περού των πρεσβευτών τους εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τις τρεις αυτές χώρες ότι με αυτό τον τρόπο «ενθαρρύνουν» τη Χαμάς.

Το Ελ Σαλβαδόρ ανακάλεσε χθες Τρίτη τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ για έκτακτες διαβουλεύσεις σχετικά με τους «τυφλούς» ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, οι οποίοι έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.300 Παλαιστινίων, η πλειονότητα των οποίων είναι άμαχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ημέρα, η Χιλή ανακάλεσε τον πρεσβευτή της εξαιτίας «της κλιμάκωσης της συλλογικής τιμωρίας του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», καταδικάζοντας παράλληλα την εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Περού έλαβε την ίδια απόφαση, εκφράζοντας τη «βαθιά» του θλίψη, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, για «την παραβίαση της εκεχειρίας με την επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ στη Γάζα».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ότι οι ανακλήσεις αυτές των πρεσβευτών αποτελούν «μια ενθάρρυνση για τη Χαμάς, μια οργάνωση που έχει αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από πολλές χώρες όλου του κόσμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ισραήλ αναμένει από τις χώρες που είναι αντίθετες στην τρομοκρατία να δράσουν με υπεύθυνο τρόπο αντί να απονέμουν βραβείο στους τρομοκράτες», πρόσθεσε ο Παλμόρ. «Μέχρι τώρα κάθε φορά που το Ισραήλ αποδέχεται σχέδια για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας και για την αποκατάσταση της ηρεμίας, δέχεται αδιάλειπτα πυρά από τη Χαμάς», επεσήμανε ο ίδιος.

Η Βραζιλία και ο Ισημερινός ανακάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης