Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ζήτησε σήμερα επίσημα συγγνώμη, για πρώτη φορά από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης τον Ιούνιο, επειδή ψέκασε με μπλε μπογιά σε ένα τέμενος κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάλυσης των διαδηλωτών.

«Αμέσως μετά το περιστατικό, οι εκπρόσωποι της αστυνομίας εξέφρασαν την ειλικρινή συγγνώμη τους στον κυριότερο ιμάμη και στους ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσεούκ Χάου-γιπ, περιφερειακός διοικητής των δυνάμεων της τάξης στον τομέα Κόουλουν Ουέστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αξιωματούχοι του τεμένους, που είναι το μεγαλύτερο της πρώην βρετανικής αποικίας και βρίσκεται στη χερσόνησο Κόουλουν, ανέφεραν στους δημοσιογράφους πως αποδέχθηκαν τη συγγνώμη, όπως και εκείνην της επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Κυριακή, η αστυνομία δήλωσε πως το τέμενος επλήγη κατά λάθος.

Από την πλευρά της, η κ. Λαμ ζήτησε συγγνώμη για την εκτόξευση μπογιάς από απροσεξία, γνωστοποίησε σήμερα σε ανακοίνωση το γραφείο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνοδευόμενη από τον επικεφαλής της αστυνομίας Στίβεν Λο, η Λαμ πραγματοποίησε την ίδια ημέρα σύντομη επίσκεψη στο τέμενος, παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας.

Φορτηγό της αστυνομίας το οποίο έφερε κανόνι εκτόξευσης υγρού έντονου μπλε χρώματος ράντισε την είσοδο του κτιρίου προκαλώντας την οργή της μουσουλμανικής κοινότητας και των διαδηλωτών.

Η μπογιά αυτή, αναμεμειγμένη με ένα καυστικό διάλυμα που προκαλεί εγκαύματα, επιτρέπει την ταυτοποίηση των διαδηλωτών, αλλά αφήνει μπλε κηλίδες στους δρόμους και στα κτίρια.

Σε πλάνα βίντεο φαίνεται ένα φορτηγό της αστυνομίας να σταθμεύει έξω από το τέμενος την ώρα που σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης.

Αφού σταματά, αρχίζει να εκτοξεύει ένα μπλε υγρό προς την κατεύθυνση περίπου έξι δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν στον δρόμο, έξω από το θρησκευτικό κτίριο.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης