Η ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε την Τρίτη ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση μαζί της και για να «εκφράσουν την οργή τους» απέναντι στην κυβέρνηση έπειτα από τρεις μήνες φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων.

Αυτή είναι η πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης να προσεγγίσει τους διαδηλωτές και, όπως είπε η Λαμ, η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα είναι μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των πολιτών, αλλά κάποιοι διαδηλωτές έχουν ανακοινώσει ότι δεν ενδιαφέρονται, καθώς τα αιτήματά τους είναι ήδη σαφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε δεσμευτεί ότι συμμετέχοντες με διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετικές πολιτικές θέσεις θα μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν τις απόψεις τους, ακόμη και την οργή τους. Ελπίζω ο διάλογος με μέλη της κοινότητας να διεξαχθεί σε ένα ειρηνικό, λογικό και ήρεμο περιβάλλον» επεσήμανε η Λαμ.

Ενώ οι αιτήσεις είναι χιλιάδες, μόλις 150 πολίτες θα επιλεγούν τυχαία για να συμμετάσχουν στον διάλογο με τη Λαμ που θα διαρκέσει δύο ώρες και θα απαγορεύεται να φέρουν εξοπλισμό που χρησιμοποιούν στις διαδηλώσεις τους, όπως ομπρέλες, κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Το Χονγκ Κονγκ έχει εισέλθει στην 17η εβδομάδα πολιτικών ταραχών, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες διαδηλώσεις, κάποιες με βίαιη κατάληξη και με επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 1.500 πολίτες συνελήφθησαν, με τον μικρότερο εξ αυτών να είναι μόλις 12 ετών.

Η Λαμ δήλωσε «συντετριμμένη» στη θέα μικρών παιδιών να συλλαμβάνονται και διερωτήθηκε «πόσο καλά μπορούν τα παιδιά να αντιληφθούν τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα;».

«Θα ήθελα να κάνω έκκληση προς τους γονείς, τους καθηγητές και τους διευθυντές να ενημερώσουν τα παιδιά ότι τα πολιτικά προβλήματα δεν είναι τόσο απλά» σημείωσε.

Τα σχόλιά της προκάλεσαν την έντονη κριτική μερίδας βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Να μην υποτιμάτε ποτέ τη φωνή της νεολαίας» είπε η φιλοδημοκρατική βουλευτής Κλόντια Μο. «Πολλοί νέοι στις μέρες μας είναι πολύ ώριμοι και γνωρίζουν απολύτως τι σκέφτονται… και πώς θα πρέπει να είναι μια πολιτισμένη κοινωνία» υπογράμμισε.

Η αστυνομία έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι έχει κάνει χρήση βίας και η Λαμ επέμεινε ότι τα όργανα της τάξης έχουν επιδείξει αυτοσυγκράτηση. «Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια τριών μηνών δεν έχουμε δει σοβαρούς τραυματισμούς στο Χονγκ Κονγκ, με βάση τα διεθνή δεδομένα… είναι πράγματι αξιοσημείωτο» επεσήμανε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης