Προσπάθεια να αποδομήσει την έκθεση των ψυχιάτρων που τον κατατάσσουν στην κατηγορία των «ψυχωτικών» κάνει ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, η δίκη του οποίου για τη δολοφονία 77 ανθρώπων στο Όσλο θα αρχίσει στις 16 Απριλίου.

Σε πολυσέλιδη επιστολή του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της Verdens Gang (VG), ο ακροδεξιός κατά συρροή δολοφόνος δηλώνει πως μια ενδεχόμενη νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα είναι «χειρότερη από το θάνατο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να κλείσεις έναν πολιτικό ακτιβιστή σε άσυλο είναι πιο σαδιστικό και σκληρό από να τον σκοτώσεις. Είναι χειρότερο από τον θάνατο» γράφει χαρακτηριστικά ο Μπρέιβικ στην 38σέλιδη επιστολή του.

Στόχος του Μπρέιβικ είναι η ανατροπή του πορίσματος των ψυχιάτρων, οι οποίοι αφού τον εξέτασαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχωτικός και πάσχει από «παρανοϊκή σχιζοφρένεια», που σημαίνει ότι δεν είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Αν το δικαστήριο του Όσλο καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με τους ειδικούς, ο Μπρέιβικ θα καταδικαστεί σε ψυχιατρική θεραπεία σε κάποιο ίδρυμα, στο οποίο θα παραμείνει σε όλη του τη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατηγορούμενος σκοπεύει να δηλώσει πως έχει σώας τας φρένας επειδή, όπως εξήγησαν οι συνήγοροι του, δεν θέλει να ακυρωθεί το ιδεολογικό του μανιφέστο.

«Πρέπει ειλικρινά να παραδεχτώ πως είναι το χειρότερο που μπορεί να μού συμβεί, στο μέτρο που αποτελεί απόλυτη ταπείνωση», προσθέτει ο Μπρέιβικ.

Το δικαστήριο ζήτησε και δεύτερη αξιολόγηση του κατηγορούμενου από δύο άλλους ειδικούς. Τα αποτελέσματά τους αναμένονται στις 10 Απριλίου, έξι ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης