Χιόνισε και στην έρημο Σαχάρα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, 13:34
Χιόνισε και στην έρημο Σαχάρα

Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα πλήττουν διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Η έρημος Σαχάρα πάγωσε, καθώς το χιόνι σκέπασε περιοχές στα νοτιοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους μείον 2 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που είχε να συμβεί εδώ και μισό αιώνα.

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Καρίμ Μπουσετάτα, με καταγωγή από την αλγερινή πόλη Άιν Σέφρα -γνωστή και ως «Πύλη προς τη Σαχάρα»- αποτύπωσε με τον φακό του το μοναδικό αυτό θέαμα βλέποντας τους αμμόλοφους που την περιτριγυρίζουν να σκεπάζονται από χιόνι.

Η έρημος της Αλγερίας στη βορειοκεντρική Αφρική αποτελεί τμήμα της μεγάλης ερήμου της Σαχάρας και βρίσκεται 350 χιλιόμετρα νότια της Μεσογείου.

Η τελευταία μεγάλη χιονόπτωση στην Άιν Σέφρα ήταν τον Φεβρουάριο του 1979, όταν χιόνισε επί 30 ολόκληρα λεπτά. Ανεπαίσθητα στρώματα χιονιού εμφανίστηκαν για λίγη ώρα επίσης το 2005 και το 2012.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η πόλη βρίσκεται περίπου χίλια μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιβάλλεται από την Οροσειρά του Άτλαντα.

Τις τελευταίες ώρες, στην πόλη Άιν Σάφρα, ο υδράργυρος έπεσε στους μείον 3 βαθμούς Κελσίου, με τον φωτογράφο Καρίμ να απαθανατίζει τα πρόβατα της περιοχής να κάνουν βόλτες στους χιονισμένους αμμόλοφους.


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Καρίμ, ενώ ο Ιανουάριος φέρνει χιόνια και πάγο σε πολλές περιοχές του κόσμου, μέχρι τώρα έρημοι στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή συνήθως ήταν η εξαίρεση.

Ωστόσο αυτόν τον μήνα το έστρωσε στη Σαχάρα, ενώ οι θερμοκρασίες στη Σαουδική Αραβία έπεσαν στους μείον δύο βαθμούς Κελσίου.
 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, 13:55