Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες στην Λωρίδα της Γάζας, παρά τους εκατοντάδες τραυματίες και τους 16 νεκρούς που προκάλεσαν τα ισραηλινά πυρά, στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων κατά την «Ημέρα της Γης».

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει «να γίνει διαφανής και ανεξάρτητη έρευνα» για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου των διαμαρτυρόμενων της πρώτης ημέρας. Ταυτόχρονα ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), «κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση στους εμπλεκόμενους ώστε να αποφευχθούν και άλλες απώλειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που αποπειράθηκαν να περάσουν τα σύνορα της Γάζας με τα ελεγχόμενα από τους Ισραηλινούς εδάφη».

Πάντως Γάλλοι αντιπρόσωποι στο ΣΑ εκφράζουν «ανησυχία για το ενδεχόμενο πιθανότητας νέας σύγκρουσης στη Γάζα με την ατμόσφαιρα να χειροτερεύει τις επόμενες ημέρες».

Καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται, ο επικεφαλής της Χαμάς Ismail Haniyeh, μιλώντας στα διαμαρτυρόμενα πλήθη είχε πει ότι «η Μεγάλη Πορεία Επιστροφής αποτελεί μήνυμα προς τον Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε πως το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τις βιαιότητες και κήρυξε την σημερινή ημέρα -31 Μαρτίου «ημέρα εθνικού πένθους».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης