Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν εναντίον των βιασμών στη Χιλή

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, 10:24
Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν εναντίον των βιασμών στη Χιλή

Χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο εθνικό στάδιο του Σαντιάγο για να χορέψουν μαζικά τη χορογραφία υπό τον τίτλο «Ο βιαστής είσαι εσύ», δημιουργία φεμινιστικής συλλογικότητας της Χιλής που έχει μετατραπεί σε ύμνο κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

Στο κάλεσμα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ανταποκρίθηκαν χθες χιλιάδες διαδηλώτριες, οι οποίες εκτέλεσαν τη χορογραφία επανειλημμένα γύρω στις 19.30, ντυμένες στα μαύρα, με κορδέλες στα μάτια και με κόκκινα φουλάρια στους λαιμούς. Κατήγγειλαν το «καθεστώς καταπίεσης» και φώναξαν «το λάθος δεν ήταν δικό μου, δεν έφταιγε το πού ήμουν ούτε το πώς ήμουν ντυμένη... Οι βιαστές είσαστε εσείς!».

Τη χορογραφία δημιούργησε πριν από μερικές εβδομάδες η φεμινιστική συλλογικότητα LasTesis και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βαλπαραΐσο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών ΜΜΕ, στη διαδήλωση πήραν μέρος 4.000 έως 6.000 άνθρωποι, οι οποίοι επανέλαβαν αυτήν τη χορογραφία τέσσερις φορές πριν διαλυθούν χωρίς να υπάρξει κάποιο σοβαρό επεισόδιο.

Το τραγούδι και η χορογραφία γεννήθηκαν έπειτα από μια έρευνα για βιασμό στη Χιλή και εγγράφονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου με φεμινιστικό περιεχόμενο. Αλλά μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων στη Χιλή και τις καταγγελίες για αστυνομική βία με θύματα γυναίκες, η οργάνωση LasTesis, για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά, αποφάσισε να επισπεύσει την πρεμιέρα.

Η χορογραφία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 20ή Οκτωβρίου στη Βαλπαραΐσο, έχει μετατραπεί έκτοτε σε διεθνές φαινόμενο: έχει επαναληφθεί στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στην Μπογκοτά και στο Μεξικό.

Σύμφωνα με δεδομένα της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPALC) του ΟΗΕ, επεισόδια σεξιστικής βίας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 3.529 γυναίκες σε 25 χώρες το 2018.

Στη συνεχιζόμενη κρίση στη Χιλή, όπου το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας αξιώνει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα τουλάχιστον 26 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.000 διαδηλωτές.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, 10:49