Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη Ραμάλα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία υπουργού τους, του Ζίαντ Αμπού Έιν, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, γεγονός το οποίο κλιμακώνει την οργή των Παλαιστινίων απέναντι στην ισραηλινή κατοχή.

Σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα από το καλοκαίρι μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο θάνατος του βετεράνου πολιτικού ο οποίος πρωτοστάτησε στον αγώνα των Παλαιστινίων και ο οποίος είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχασε την ζωή του σε τέτοιου είδους συνθήκες, εγείρει τους φόβους για νέο ξέσπασμα βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά την κηδεία του, τα οποία η ισραηλινή αστυνομία χαρακτήρισε μικρής έκτασης στην Ψαγκότ, το Νάμπι Σάλεχ, την Καλάντια και την Χεβρώνα όπου Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας προτού τους απωθήσει η αστυνομία χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Ο κίνδυνος ωστόσο να σημειωθούν ταραχές είναι υψηλότερος την Παρασκευή, ημέρα της εβδομαδιαίας προσευχής των μουσουλμάνων, οπότε και συχνά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε δύο τάγματα στρατιωτών και δύο επιπλέον ομάδας συνοριοφυλάκων προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάλεσμα για εκδίκηση

Τη σορό του Έιν συνόδευσαν πολλοί πολίτες και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έως το νεκροταφείο του Αλ Μπίρεχ, στα περίχωρα της Ραμάλα, όπου κηδεύτηκε ενώ το πλήθος φώναζε «Θα εκδικηθούμε για εσένα με το δικό μας αίμα, ο Θεός είναι μεγάλος!» και «Θα συνεχίσουμε τη μάχη σου!».

Πριν πολλοί είχαν σπεύσει στη Μουκάτα, την έδρα της παλαιστινιακής κυβέρνησης, προκειμένου να υποδεχθούν το φέρετρο με τη σορό του Έιν, το οποίο ήταν καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία.
«Εκδίκηση» φώναζαν ορισμένοι και άλλοι έλεγαν το σύνθημα «το αίμα σου δεν χύθηκε μάταια».

Το Ισραήλ πάντως απευθύνει έκκληση για ηρεμία. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν διαβεβαίωσαν για τη διεξαγωγή έρευνας και υπογράμμισαν την ανάγκη «να επικρατήσει ηρεμία και οι εμπλεκόμενοι να αντιδράσουν με τρόπο υπεύθυνο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης