Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Διακήρυξη Μπάλφουρ, το κείμενο που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Στις 2 Νοεμβρίου 1917, μια επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Άρθουρ Μπάλφουρ διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας είναι ευνοϊκά διακείμενη στην ίδρυση στην Παλαιστίνη μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους Παλαιστίνιους, η Διακήρυξη αυτή ήταν η αρχή της “καταστροφής”, δηλαδή της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους, το 1948, που σημαδεύτηκε από τη φυγή ή την εκδίωξη 750.000 ανθρώπων και μια ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση που διαρκεί 70 χρόνια.

Στη Δυτική Όχθη, περίπου 4.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Νάμπλους. Κάποιοι ζητούσαν από τους “αποικιοκράτες Βρετανούς να ζητήσουν συγγνώμη” ενώ άλλοι έκαψαν ομοιώματα του Μπάλφουρ και της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Στο Λονδίνο, η Μέι υποδέχτηκε σήμερα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Στη Ραμάλα, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως “Η κληρονομιά του Μπάλφουρ είναι το απαρτχάιντ” ενώ στη Χεβρώνα οι συγκεντρωμένοι έκαψαν βρετανικές σημαίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ο Μπάλφουρ υποσχέθηκε την ίδρυση του ισραηλινού κράτους και το αποτέλεσμα είναι όλα όσα ζει σήμερα ο παλαιστινιακός λαός, όπως η εξορία, η καταστροφή και τα βάσανα” είπε ο 70χρονος Άμπου Χάιταμ Άμρο που διαδήλωνε στη Ραμάλα, ζητώντας να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να επιστρέψουν.

Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από το βρετανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ενώ στη Γάζα 3.000 συμμετείχαν σε μια πορεία προς την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
“Αυτή η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου, οι εγκληματίες να γιορτάζουν το έγκλημά τους. Το ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας επιμένει να γιορτάσει, αυτό σημαίνει ότι επιμένουν στην καταπίεση του παλαιστινιακού λαού”, σχολίασε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο Μαχμούντ Αλ Αλούλ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης