Δικαστήριο στη Χιλή καταδίκασε σε «προληπτική» φυλάκιση αστυνομικούς που κατηγορούνται για τον βασανισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση διαδηλωτή μέσα σε αστυνομικό τμήμα κατά τη διάρκεια της κράτησής του τις πρώτες ημέρες της «έκρηξης» της λαϊκής δυσαρέσκειας και των μαζικών διαδηλώσεων.

Η ανεξάρτητη οργάνωση Εθνικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (INDH), που παρίστατο και ως ενάγων στη δίκη, ενημέρωσε μέσω των δικτύων κοινωνικής ενημέρωσης ότι ο δικαστής έκρινε πως οι κατηγορούμενοι καραμπινιέροι θα πρέπει να τεθούν σε προληπτική φυλάκιση, «διότι συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία». Οι έξι αστυνομικοί προσήχθησαν σε δίκη για τέλεση βασανιστηρίων κι επιπλέον για την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με την Εισαγγελία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γεγονότα που σχετίζονται με τη δίκη εκτυλίχθηκαν την 21η Οκτωβρίου, τρεις ημέρες μετά την έναρξη των λαϊκών κινητοποιήσεων, όταν ο φοιτητής Ιατρικής Χοσουέ Μαουρέιρα συνελήφθη μπροστά σε σουπερμάρκετ που λεηλατείτο από το πλήθος. Σύμφωνα με την κατάθεσή του στην Εισαγγελία, ο νεαρός ξυλοκοπήθηκε μέχρι που έμεινε αναίσθητος και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Πέδρο Αγκίρε Σέρδα, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο -ένα τμήμα που για τις συνθήκες κράτησης και συμπεριφοράς των οργάνων του έχει καταγγελθεί πλείστες φορές από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Μέσα στο αστυνομικό τμήμα ο φοιτητής ξυλοκοπήθηκε εκ νέου, χλευάστηκε με σεξουαλικού τύπου υπονοούμενα, επειδή είχε νύχια βαμμένα κόκκινα, και βιάσθηκε με ένα αστυνομικό κλομπ. Παράλληλα, δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και φυλακίσθηκε για επίθεση εναντίον αστυνομικών οργάνων.

Άλλο δικαστήριο είχε επιδικάσει «προληπτική» φυλάκιση και σε άλλους πέντε αστυνομικούς για βασανιστήρια σε άλλον διαδηλωτή στο αστυνομικό τμήμα της Πλατείας Νιουνιόα στο Σαντιάγο, πάλι κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία της Χιλής έχει βρεθεί στο επίκεντρο της λαϊκής κατακραυγής για την ασύδοτη χρήση βίας κατά την καταστολή των διαδηλώσεων και για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους και διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ACNUDH), η Διεθνής Αμνηστία, και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW).

To INDH έχει υποβάλει συνολικά 943 καταγγελίες εναντίον αστυνομικών, πέντε για ανθρωποκτονίες, 750 για βασανιστήρια και ωμότητες και 134 για σεξουαλική κακοποίηση (γδύσιμο, άσεμνες χειρονομίες και τέσσερις βιασμούς). Οι νεκροί από τη δράση της αστυνομικής καταστολής έχουν φθάσει τους 29, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Ινστιτούτου.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα πρόσφατα προκάλεσε τη λαϊκή οργή, όταν καίτοι αναγνώρισε πως υπάρχουν «κάποιες» παραβάσεις στη συμπεριφορά των αστυνομικών, αρνήθηκε να τις καταδικάσει και να διατάξει έρευνες για ασύδοτη αστυνομική βία, τονίζοντας δε πως πολλές από αυτές τις αιτιάσεις «είναι ψευδείς ειδήσεις».

Πηγές: EFE, El Pais, El Publico, AΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης