Εισαγγελείς ασκούν διώξεις σε βάρος τουλάχιστον δέκα προσώπων που φέρονται να συνδέονται με κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων που μετέφερε λαθραία εκατοντάδες Κινέζους πολίτες στη Χιλή, αφού προηγουμένως χρέωνε στον καθένα τους 5.000 δολάρια για να τους εξασφαλίζει απλά τουριστικές βίζες, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ χθες Σάββατο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι διενεργούνταν έρευνες τα τελευταία χρόνια για ένα δίκτυο εμπορίας ανθρώπων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δίκτυο ενέχονταν πολλοί τοπικοί πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί, δήλωσε η Κατερίν Μαρτορελί, υφυπουργός αρμόδια για την πρόληψη του εγκλήματος, στην εφημερίδα La Tercera.

Πρόκειται για «το μεγαλύτερο δίκτυο εμπορίας ανθρώπων που έδρασε ποτέ στη χώρα μας», τόνισε η Μαρτορελί στην εφημερίδα.

Συνολικά, 381 πρόσωπα από την Κίνα μεταφέρθηκαν παράνομα στη χώρα από αυτό το δίκτυο το 2016 και το 2017, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαρτορελί διευκρίνισε ότι ορισμένοι μετανάστες εξαπατήθηκαν, άλλοι εγκαταλείφθηκαν ή τέθηκαν σε κίνδυνο με άλλους τρόπους. Ορισμένοι αργότερα αναχώρησαν προς άλλα κράτη στης Λατινικής Αμερικής και κάποιοι βρίσκονται στη διαδικασία χορήγησης αδειών μόνιμης παραμονής, κατά την ίδια.

Η απομακρυσμένη, απομονωμένη χώρα, που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για νόμιμους όσο και παράτυπους μετανάστες από κράτη που μαστίζονται από τη φτώχεια, ειδικά στη Νότια Αμερική — αλλά όχι μόνο.

Η Χιλή έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Λατινική Αμερική, τα χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και τον χαμηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών της περιοχής, κατά δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας και του InSight Crime, οργανισμού που αναλύει ζητήματα που άπτονται της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ροή της μετανάστευσης προς τη Χιλή εξαπλασιάστηκε μέσα σε λιγότερα από 30 χρόνια, από 114.500 κατά την απογραφή του 1992 σε 746.465 ανθρώπους πέρυσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης