Για πρώτη φορά η Γερουσία της Χιλής, ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που αφορά τους γάμους ιδίου φύλου. Η Χιλή είναι η τελευταία χώρα του δυτικού ημισφαιρίου που νομιμοποίησε το διαζύγιο το 2004 και θέσπισε σύμφωνα συμβίωσης ζευγαριών του ιδίου φύλου το 2015.

Το συγκεκριμένο κείμενο που αφορά τη σύναψη γάμου μεταξύ προσώπων ιδίου φύλου κατατέθηκε για πρώτη φορά το 2017, ωστόσο εγκρίθηκε σήμερα, με 22 ψήφους υπέρ έναντι 16 κατά. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της κεντροαριστερής τότε προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ και είχε σκοπό να είναι νομικά ισοδύναμοι όλοι οι γάμοι, είτε ετεροφυλόφιλων ή ομοφυλόφιλων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση των 10 μόνιμων άρθρων και 2 μεταβατικών μέτρων που προωθούν την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε «να επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της άνω Βουλής της λατινοαμερικάνικης χώρας, που κυβερνούσε το στρατιωτικό καθεστώς του Αουγκούστο Πινοτσέτ ως το 1990.

Η Γερουσία πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία πρόκειται πλέον να συζητηθεί και να εξεταστεί «κατ’ άρθρο» και ότι θα οριστεί προθεσμία για την κατάθεση τροπολογιών.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Infobae, αφού ψηφιστεί από τη Γερουσία, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να εγκριθεί επίσης από την κάτω Βουλή, όπου όμως θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση από την αντιπολίτευση αλλά και συντηρητικούς καθολικούς δεξιούς πολιτικούς, συμμάχους της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, το κείμενο επαναπροσδιορίζει την έννοια του γάμου ως την «ένωση δύο ανθρώπων» και αντικαθιστά τους όρους που αντιστοιχούν στον άνδρα και τη γυναίκα με τον ουδέτερο όρο «σύζυγος».

«Είμαστε σε θέση να κάνουμε το τελικό βήμα και να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα για όλους. Η θέσπιση της ισότητας των γάμων θα είναι ένα βήμα πολιτισμού», θα οδηγήσει τη Χιλή «στον 21ο αιώνα» καθώς «δεν υπάρχει λόγος να επιτρέπουμε να παντρεύονται σε κάποιους, αλλά όχι σε κάποιους άλλους», είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας Χάιμε Κιντάνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης