Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι έχει κηρύξει τον πόλεμο στο Λίβανο, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση και η κράτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Χαρίρι στο Ριάντ, είναι «μία χωρίς προηγούμενο παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου». 

Προέτρεψε δε τον παραιτηθέντα το Σάββατο Χαρίρι να επιστρέψει στο Λίβανο, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι ακόμη νόμιμη και δεν έχει διαλυθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη δήλωση περί «κήρυξης πολέμου» πραγματοποίησε και η Σαουδική Αραβία πριν από λίγες ημέρες, κατηγορώντας το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ από τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν τη στήριξη της Τεχεράνης.

Νωρίτερα την Παρασκευή Αμερικανός αξιωματούχος της πολεμικής αεροπορίας, δήλωσε ότι το Ιράν «προσέφερε τη δυνατότητα» στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης να πλήξουν με βαλλιστικό πύραυλο τη Σαουδική Αραβία, με στόχο το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ριάντ. Η επίθεση έγινε το Σάββατο, ο πύραυλος όμως δεν βρήκε τον στόχο καθώς αναχαιτίστηκε. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι στα θραύσματα του πυραύλου βρέθηκαν «ιρανικά σημάδια», ώστε να αποδείξει τον ισχυρισμό του.

Την ίδια ώρα ψευδές και χαλκευμένο χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δημοσίευμα της προσκείμενης στους Σιίτες εφημερίδας «Baghdad Post», περί δήθεν παρουσίας στην Κύπρο μαχητικών F-15 της Σαουδικής Αραβίας για επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. «Ο κάθε ένας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει, αν βρίσκονται τα μαχητικά στην Κύπρο», είπε ο κ. Κασουλίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κύπριος υπουργός, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου έκανε απολογισμό του έργου του υπουργείου Εξωτερικών τα τελευταία πέντε χρόνια, εξέφρασε σοβαρή ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις στον Λίβανο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Σαάντ Χαρίρι.

«Μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται πάνω από το Λίβανο», τόνισε ο κ. Κασουλίδης και δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εστία», προκειμένου να συμβάλει, όπως το 2006, στην εκκένωση ξένων πολιτών, που διαμένουν στο Λίβανο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν ο αριθμός των ξένων πολιτών που βρίσκονται στο Λίβανο, είναι μεγαλύτερος από αυτόν του 2006.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης