Τα αμερικανικά νοσοκομεία κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευτούν πολύ να αντιμετωπίσουν τη συρροή ασθενών που θα προκαλέσει η επιδημία του νέου κορωνοϊού, ο οποίος συνεχίζει να διαδίδεται ταχέως, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Χάρβαρντ.

Ομάδα ερευνητών του Harvard Global Health Institute έφτιαξε εννέα διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την ταχύτητα μετάδοσης της νόσου και τον αριθμό των κρουσμάτων. Σε όλα αυτά τα σενάρια εκτός από δύο, οι περισσότερες από τις μονάδες εντατικής της χώρας δεν θα είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια παρόμοια κατάσταση στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο μετά την Κίνα, υποχρέωσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το ποιον θα περιθάλψει πρώτον, κυρίως σε ποιον θα δώσει έναν αναπνευστήρα, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα μολυνθούν τελικά από τον ιό παραμένει άγνωστος. Η Κίνα αριθμεί περισσότερα από 80.000 κρούσματα, όμως μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την επιθεώρηση Science αναφέρει πως ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η μετάδοση είναι δυνατή μεταξύ προσώπων με λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.

Όποιος και αν είναι ο τελικός αριθμός των κρουσμάτων, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σωθούν ζωές είναι να επιβραδυνθεί η ταχύτητα των νέων λοιμώξεων. Αυτό δείχνει και πάλι η μελέτη των ερευνητών του Χάρβαρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο καλύτερο από τα σενάρια που εξετάστηκαν, μολύνεται το 20% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, σε μια περίοδο 18 μηνών. Στο σενάριο αυτό, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν αρκετές μονάδες εντατικής θεραπείας για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, αν απελευθερώσουν το 50% των κλινών που καταλαμβάνουν ασθενείς οι οποίοι δεν είναι προσβεβλημένοι από τον Covid-19.

Βάσει της χειρότερης από τις προβλέψεις, θα μολυνθεί το 60% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή 150 εκατ. άνθρωποι, σε διάστημα μόλις έξι μηνών. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη και με όλες τις κλίνες διαθέσιμες, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν πέντε φορές λιγότερες κλίνες απ’ όσες θα απαιτούνται.

Η απόκλιση αυτή είναι πολύ δύσκολο να καλυφτεί, ακόμη και με μέτρα όπως η κατασκευή στρατιωτικών νοσοκομείων.

Να κερδίσουμε χρόνο

Για τον Τόμας Τσάι, αναπληρωτή καθηγητή στο Χάρβαρντ και μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε αυτή τη μελέτη, είναι ως εκ τούτου ουσιώδες να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να ενισχύουν τα μέτρα που έχουν στόχο τον περιορισμό της επιδημίας.

«Είναι σημαντικό, διότι έτσι θα δοθεί στα νοσοκομεία ο χρόνος που έχουν ανάγκη για να προμηθευθούν υλικά» ή και για να ματαιώσουν τις μη επείγουσες επεμβάσεις ώστε να απελευθερωθούν κλίνες, εξήγησε χθες, Τετάρτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσάι, ο οποίος είναι χειρουργός στη Βοστόνη.

Ο ίδιος εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» δεδομένων των μαζικών μέτρων που εφαρμόζονται, κυρίως των οδηγιών για κοινωνική αποστασιοποίηση που έχουν ανακοινωθεί σε πολλές Πολιτείες ή, όπως στο Σαν Φρανσίσκο, της εντολής που έχει δοθεί στους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους.

«Κάθε άτομο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, διότι όλοι μας είμαστε ενδεχομένως ένας κρίκος της αλυσίδας μετάδοσης», υπενθύμισε.

Εκτός από τη μείωση του αριθμού και της ταχύτητας της μετάδοσης, καθώς και της ενίσχυσης της δυνατότητας υποδοχής των νοσοκομείων, ο Τσάι επέμεινε επίσης στην απόλυτη ανάγκη για το νοσηλευτικό προσωπικό να έχει πρόσβαση στον εξοπλισμό προστασίας που χρειάζεται.

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, οι ΗΠΑ αριθμούσαν περισσότερα από 7.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 118 νεκρούς, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης