Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα επιτρέψει στη Γερμανία να δρομολογήσει τα σχέδια που προετοίμαζε, όχι όλα τουλάχιστον.

«Πρέπει να βρεθεί εύλογη ισορροπία μεταξύ φιλόδοξων απαιτήσεων και ρεαλιστικών στόχων», δηλώνει ο κ. Μάας στη Süddeutsche Zeitung και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι λόγω της τρέχουσας κρίσης, θα μείνουν ενδεχομένως εκκρεμότητες από την προεδρία που ασκεί έως το τέλος Ιουνίου η Κροατία, ενώ πολλοί περιορισμοί στις μετακινήσεις θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Παρόλα αυτά, «η κεντρική κατεύθυνση είναι σαφής: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει μέσω της κρίσης του κορονοϊού να ενισχυθεί», κρίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα της γερμανικής προεδρίας θα τεθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, με την συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της ΕΕ, Γέπε Τράνχολμ-Μίκελσεν. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 2 και 3 Ιουλίου ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επρόκειτο να επισκεφθεί το Βερολίνο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και κατόπιν στο Ζααρμπρίκεν το Συμβούλιο των υπουργών Εμπορίου. Για τον Σεπτέμβριο είχε προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας στη Λειψία. Το πιθανότερο πλέον είναι οι περισσότερες από αυτές τις συνεδριάσεις – και η ευρωσινική σύνοδος – να γίνουν με τηλεδιάσκεψη.

«Θα είναι πραγματικό επίτευγμα για ολόκληρη την κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Μάας και μίλησε για «προσδοκίες για ηγετικό ρόλο έντιμου διαμεσολαβητή» από πλευράς Γερμανίας, τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, και για το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit, αλλά και την πολιτική για το κλίμα, την ψηφιακή μετάβαση κ.λπ..

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης