Η Γερμανία θα στείλει παρατηρητές να ενταχθούν στην ομάδα του ΟΗΕ η οποία επιβλέπει την εφαρμογή της εκεχειρίας στην πόλη Χοντάιντα της Υεμένης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Ο Μάας, ο οποίος έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντησή του με τον Aμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, δεν διευκρίνισε πόσους παρατηρητές σκοπεύει να αναπτύξει το Βερολίνο στην Υεμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα παρατηρητών, με επικεφαλής τον Oλλανδό στρατηγό εν αποστρατεία Πάτρικ Κάμαρτ, αφίχθη στην εμπόλεμη Υεμένη τον περασμένο μήνα. Εντέλλεται να επιτηρεί την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Χοντάιντα, η οποία αποφασίστηκε στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Σουηδία τον περασμένο μήνα.

Η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή τη 18η Δεκεμβρίου, αλλά οι δύο αντίπαλες πλευρές έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι την παραβιάζουν.

Στη Χοντάιντα βρίσκεται το λιμάνι με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία στην Υεμένη, αφού μέσω αυτού εισέρχεται στη χώρα το 80% των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, μαίνεται η σύρραξη ανάμεσα στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, η οποία κλιμακώθηκε ραγδαία το 2014.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης