Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Λιβύη έχει παραβεί την υποχρέωσή της να παραδώσει τον ύποπτο για μαζικές δολοφονίες, υιό του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, παραπέμποντας το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Καντάφι κρατείται από αντάρτες στην ανατολική Ζείντάν, οι οποίοι λειτουργούν εκτός της δικαιοδοσίας της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης. Κατηγορείται ότι είχε διατάξει την διάπραξη ωμοτήτων, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να καταστείλει την αντικαθεστωτική εξέγερση του 2011, που οδήγησε στην πτώση και τον θάνατο του πατέρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λιβύη έχει δύο κυβερνήσεις και δύο παράλληλα λειτουργούσες Βουλές, οι οποίες μάχονται για την αναγνώρισή τους ως νομίμων.

Ο διχασμός υπάρχει από την ημέρα κατά την οποία συνασπισμός φιλοϊσλαμιστικών πολιτοφυλακών υπό το όνομα «Αυγή της Λιβύης» κατέλαβε την πρωτεύουσα Τρίπολη, τον Αύγουστο, διώχνοντας από εκεί την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντουλάχ Αλ Θίνι, η οποία πλέον έχεις ως έδρα το Τομπρούκ, στα ανατολικά.

Η φιλοϊσλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης έχει κάποιες ανεπίσημες σχέσεις με την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς και με το γενικά φιλικό προς τους ισλαμιστές, ειδικά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, Εμιράτο του Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης