Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», το οποίο θέτει σοβαρά ερωτήματα για τα επίπεδα ασφαλείας στην προεδρική κατοικία.

Ο 42χρονος Omar Gonzalez μπήκε στην προεδρική κατοικία από την ξεκλείδωτη πόρτα της κεντρικής εισόδου και κατάφερε να φθάσει μέχρι έξω από την περίφημη αίθουσα «Green Room»Ειδικότερα, ο άνδρας που στις 19 Σεπτεμβρίου πήδηξε την περίφραξη και μπήκε στην αυλή του Λευκού Οίκου, φαίνεται πως κατάφερε να φθάσει πολύ πιο μέσα απ’ ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό. Σύμφωνα με τρεις ανώνυμες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο 42χρονος Omar Gonzalez εξουδετέρωσε έναν πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών και στη συνέχεια εισχώρησε στο ισόγειο της προεδρικής κατοικίας, μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, η οποία ήταν ξεκλείδωτη. Την ίδια στιγμή, ο ειδικός μηχανισμός που βρίσκεται εκεί και ο οποίος είναι σχεδιασμένος να προειδοποιεί τους φρουρούς για την ύπαρξη εισβολέα, δεν ήχησε ποτέ καθώς είχε τεθεί εκτός λειτουργίας με εντολή της διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτέλεσμα ήταν ο Omar Gonzalez να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να εισχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στους χώρους της προεδρικής κατοικίας, καθώς η αντίδραση των φρουρών ήταν καθυστερημένη.

Ο εισβολέας διέσχισε το «East Room»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WP, ο 42χρονος Τεξανός, ο οποίος είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι, πέρασε μπροστά από τη σκάλα που οδηγεί σε διαμερίσματα της προεδρικής οικογένειας και στη συνέχεια κατάφερε να διασχίσει μεγάλο τμήμα του «East Room», της περίφημης αίθουσας που χρησιμοποιείται για δεξιώσεις ή για ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, ο εισβολέας εξουδετερώθηκε από έναν πράκτορα στο τέλος σχεδόν του δωματίου αυτού, έχοντας φθάσει μπροστά στην είσοδο που οδηγεί στο «Green Room», έναν χώρο με έπιπλα αντίκες και έργα τέχνης.

Η αίθουσα «East Room»

Το δωμάτιο «Green Room»

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας που επιφορτίζεται με την ασφάλεια του προέδρου, δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πως δεν θα γίνει καμία δήλωση εφόσον η έρευνα για το περιστατικό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος ο Omar Gonzalez κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη. Το περιστατικό αυτό, σε συνδυασμό μ’ ένα ακόμη στην είσοδο του Λευκού Οίκου, προκάλεσε συναγερμό και οδήγησε στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας περιμετρικά της προεδρικής κατοικίας.

Οι παραβιάσεις ασφαλείας στον Λευκό Οίκο έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι περισσότεροι που περνούν την περίφραξη, δεν προλαβαίνουν ούτε καν να πλησιάσουν την προεδρική κατοικία. Ο Omar Gonzalez είναι ο πρώτος εισβολέας που καταφέρνει να εισέλθει μέσα στους χώρους του κεντρικού κτηρίου.

Σύλληψη εισβολέα από φρουρούς στην αυλή του Λευκού Οίκου

Η διευθύντρια της υπηρεσίας, Julia Pierson, ανέφερε από τη μεριά της πως «η παραβίαση αυτή είναι απαράδεκτη» για εκείνη, προσθέτοντας πως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama για να τον ενημερώσει σχετικά με τα σχέδια ενίσχυσης της ασφάλειας στην προεδρική κατοικία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
«Αστακός» ο Λευκός Οίκος, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014, 09:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης