«Ξεχάστε την «ανεξαρτησία» των οικονομικών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ανήκουν κι αυτοί στο “οπλοστάσιο” της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να εξαναγκάσουν άλλα κράτη να υποκύψουν στις επιθυμίες της Ουάσινγκτον».

Αυτό υποστηρίζει νέα αποκάλυψη του WikiLeaks που δημοσιοποιεί στο Twitter και περιγράφει «οδηγίες» του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με τις οποίες σημαντικοί παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (OECD), χρησιμοποιούνται «ως αντισυμβατικά οικονομικά όπλα σε καιρούς σύγκρουσης, για να αποτραπεί πραγματικός μεγάλης κλίμακας γενικευμένος πόλεμος» και ακόμη για να επιτευχθεί «καλύτερη συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Τweet του το WikiLeaks υποστηρίζει πως πρόκειται για «πραξικοπηματικές οδηγίες με κωδικό FM3-95.130, αντισυμβατικό πόλεμο (UW)» και οι «οδηγίες» αυτές κοινοποιούνται στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας στις δυνάμεις Ειδικών Αποστολών του αμερικανικού στρατού και άλλους επιχειρησιακούς οργανισμούς

Όπως αναφέρει πρόκειται για έγγραφο 248 σελίδων με τίτλο «Οικονομικό Εργαλείο για Εθνική Ισχύ των ΗΠΑ και Αντισυμβατικό Πόλεμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό παρέχονται μεταξύ άλλων οδηγίες «ώστε να επιτευχθεί η οικονομική ισχύς μέσω πειστικής επιρροής στα διεθνή και εθνικά οικονομικά ιδρύματα, με όρους δανείων και χορηγήσεων και άλλης οικονομικής βοήθειας σε ξένα κράτη αλλά και μη κρατικούς παράγοντες».

Κατονομάζει εκτός από την παγκόσμια Τράπεζα το ΔΝΤ και τον OECD, καθώς και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), «στην διπλωματική προσπάθεια επιτυχίας οικονομικών στόχων».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης