Τρεις γενιές βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπισθούν το κλίμα και τη βιοποικιλότητα: ο γηραιός ινδιάνος αρχηγός Ραόνι ενώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με εκατοντάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολυάριθμοι νέοι, φέρνοντας στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τη μάχη του υπέρ του δάσους του Αμαζονίου.

Ο Ραόνι Μετουκτίρε έφθασε τη Δευτέρα από τη Βραζιλία για μια περιοδεία τριών εβδομάδων στην Ευρώπη και έκανε πορεία μαζί με τους νεαρούς Βέλγους που διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα εδώ και πέντε μήνες ζητώντας από τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής απορρύθμισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επωφελήθηκε για να προωθήσει τη μάχη του κατά της αποδάσωσης στην Αμαζονία και υπέρ της ανέγερσης ενός φράγματος από μπαμπού που προορίζεται να προστατεύσει το Μεγάλο Εθνικό Πάρκο Σινγκού από διάφορα λαθρεμπόρια (ξύλου, ζώων, χρυσού κλπ.).

«Πρέπει να με βοηθήσετε να το οριοθετήσω, αυτό είναι όλο κι όλο που σας ζητάω. Πρέπει να το κάνουμε φέτος», δήλωσε ο Ραόνι που στεκόταν δίπλα στον δήμαρχο των Βρυξελλών Φιλίπ Κλοζ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δημαρχείο μετά τη διαδήλωση.

Ο διάσημος ινδιάνος αρχηγός, μιλώντας στα πορτογαλικά, αναφέρθηκε στην απειλή που δημιουργούν τα «μεγάλα αγροκτήματα» που βρίσκονται κοντά σ’ αυτή την τεράστια αποθήκη βιοποικιλότητας, μεγάλη όσο έξι φορές το Βέλγιο. Είπε πως φοβάται άτομα «που καταστρέφουν τα πάντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλω να μείνει όπως είναι επειδή τα δένδρα προσφέρουν σκιά και κρατούν το έδαφος κρύο», υπογράμμισε επίσης επιμένοντας στην ανάγκη να υπερασπισθεί το δάσος του λαού του.

Στο δημαρχείο, όπως και στην πορεία που συγκέντρωσε 650 ανθρώπους σύμφωνα με την αστυνομία, η μαθήτρια Λυκείου Ανούνα Ντε Βεβέρ, φυσιογνωμία του κινήματος των νεαρών Βέλγων για το κλίμα, και ο σκιτσογράφος Φιλίπ Γκελούκ, ένας από τους τακτικούς υποστηρικτές του, χαιρέτισαν επίσης τη μάχη του ινδιάνου αρχηγού.

«Αυτό το έδαφος που υπερασπίζεστε, αυτή η ζωή που υπερασπίζεστε, το κάνετε για μας», δήλωσε ο Γκελούκ, δημιουργός του Γάτου.

Χθες, Πέμπτη, παραμονή του βελγικού σταθμού της περιοδείας του, ο Ραόνι έγινε δεκτός από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Την προσεχή Δευτέρα πρόκειται να μεταβεί στο Λουξεμβούργο και στη συνέχεια στη νότια Γαλλία, καθώς και στη Ρώμη. Έχει προγραμματισθεί συνομιλία του με τον πάπα στο Βατικανό.

Η περιοδεία αυτή λαμβάνει χώρα μετά την άνοδο τον Ιανουάριο στην προεδρία της Βραζιλίας, κυρίως χάρη στο αγροδιατροφικό λόμπι, του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ενός ακροδεξιού πρώην στρατιωτικού που θέλει να τελειώνει μ’ αυτό που αποκαλεί «σιιτικό οικολογικό ακτιβισμό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης