Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ επιβεβαίωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι δεν πιστεύει πως «κάποιος γνωρίζει πραγματικά» πόσο θα στοίχιζε στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ένα άτακτο Brexit, κάτι που παραμένει για εκείνον «μια πιθανότητα».

Ένα τέτοιο σενάριο «δεν είναι το αγαπημένο σενάριό μας» και «εργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» υποστήριξε ο Τζαβίντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τον νόμο που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο με τον οποίο απαγορεύεται στη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και προβλέπει πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε, σε αυτήν την περίπτωση, να ζητήσει μια αναβολή από τις Βρυξέλλες, o Τζαβίντ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε άλλη αναβολή» του Brexit.

«Η πρόθεση του νόμου είναι σαφής και κατέστησε δυσκολότερο για την κυβέρνηση να πετύχει τη συμφωνία που επιθυμούμε» διαβεβαιώνει ο Βρετανός υπουργός, προσθέτοντας: «η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον νόμο».

Οι επιχειρήσεις «θέλουν να γνωρίζουν εάν η αβεβαιότητα θα τερματιστεί» συνέχισε ο Σατζίντ Τζαβίντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μια πιθανότητα για το «no deal», για αυτό ακριβώς συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς» για αυτό το ενδεχόμενο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ερωτηθείς από το BBC σχετικά με τον αντίκτυπο που αναμένουν οι βρετανικές αρχές και θα μπορούσε να ανέλθει στις 30 δισεκατομμύρια λίρες στα δημοσιονομικά της Βρετανίας κάθε χρόνο, ο Τζαβίντ απάντησε:

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει μια πραγματική, ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, (όμως) δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία δεν θα ήταν δύσκολη».

Συγκεκριμένα, «εάν έχετε εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ, θα υπάρχει αντίκτυπος» συνέχισε, εκτιμώντας, εντούτοις, ότι θα υπάρξει σε αυτήν την περίπτωση «μια σημαντική οικονομική απάντηση».

«Με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία, θα είμαστε έτοιμοι» υπογράμμισε ο Τζαβίντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης