Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Λονδίνο θα αντιδράσει με μετρημένο αλλά σθεναρό τρόπο στην κατάσχεση βρετανικού δεξαμενόπλοιου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποιώντας το Ιράν ότι αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

Ο Χαντ ανέφερε ότι συζήτησε για την κρίση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ότι αναμένει να μιλήσει σύντομα με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς όπως εξήγησε βρίσκεται σε αεροσκάφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύλληψη του πλοίου είναι «εντελώς απαράδεκτη» ενέργεια, τόνισε ο Χαντ. «Θα αντιδράσουμε με τρόπο που θα είναι μετρημένος, αλλά σθεναρός. Δεν εξετάζουμε στρατιωτικές επιλογές, μελετάμε διπλωματικό τρόπο για να διευθετηθεί η κατάσταση αλλά είμαστε πολύ σαφείς στο ότι πρέπει να διευθετηθεί», συνέχισε.

«Εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας το Ιράν [θα] είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, είναι προς το συμφέρον του να διευθετήσει την κατάσταση αυτή το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης