Νέα εκτίμηση σύμφωνα με την οποία το Συντηρητικό κόμμα της Τερέζα Μέι αναμένεται να καταλάβει 322 έδρες (8 περισσότερες σε σχέση με τα exit polls που ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία) έδωσε το BBC. Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση το κόμμα του Jeremy Corbyn αναμένεται να καταλάβει 261 έδρες (5 λιγότερες σε σχέση με τα exit polls). 

Νωρίτερα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που προέκυψε από το exit poll για το σύνολο των βρετανικών ΜΜΕ η Τερέζα Μέι και οι Συντηρητικοί προηγούνταν με 314 έδρες, υπολείπονταν δηλαδή 12 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία και την αυτοδυναμία στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρετική επίδοση για τους Εργατικούς που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φέρονταν να καταλαμβάνουν 266 έδρες και να είναι σε απόσταση αναπνοής. Λόγω της πολυπλοκότητας του βρετανικού συστήματος η βραδιά αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ και σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα πρέπει η Τερέζα Μέι να ανακαλύψει σύμμαχο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.   


(Δείτε live εικόνα από το sky news)

Τα αναλυτικά αποτελέσματα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του exit poll της Ιpsos Mori:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντηρητικοί: 314
Εργατικοί: 266
Εθνικό Κόμμα Σκωτίας: 34
Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί: 14
Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP): 0

Οι Εργατικοί αύξησαν τις έδρες τους από 232 σε 266 σημειώνοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων ετών χωρίς όμως να πλησιάζουν τις καλές εποχές του Τόνι Μπλερ που κέρδιζε με 414 έδρες και πάνω. 

Αντιθέτως οι Συντηρητικοί, αν και προηγούνται, έχουν ήδη υποστεί μια σοβαρή πολιτική ήττα δεδομένου ότι είναι η Τερέζα Μέι που προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να ενισχύσει το κόμμα της και να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος το Brexit.

Το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να υλοποιείται και το μόνο σίγουρο είναι πως η ίδια η Τερέζα Μέι θα καταβάλει το αναγκαίο πολιτικό μήνυμα. Ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα η Τερέζα Μέι θα πρέπει να ανακαλύψει συμμάχους προστρέχοντας είτε στους Ιρλανδούς Ενωσιακούς είτε στους Σκωτσέζους Συντηρητικούς. Προς στιγμήν οι αναλυτές δεν φαντάζονται άλλο σενάριο αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη. 

Πρώτο θύμα των βρετανικών εκλογών είναι το αγγλικό νόμισμα το οποίο από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ανακοίνωσης του exit poll χάνει σε μέση τιμή λίγο πάνω από 1,2% σε σχέση με το ευρώ.

Εάν και εφόσον συνεχίσουν να ισχύουν τα αποτελέσματα του exit poll τότε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας των Συντηρητικών θα πρέπει να υπολογίζει κατά τα φαινόμενα μόνον στους 10 βουλευτές που εκλέγει η Βόρειος Ιρλανδία. Εάν αυτό το εγχείρημα αποτύχει τότε μία κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών (ένα ενδεχόμενο που η Τερέζα Μέι αποκαλεί συμμαχία του χάους) θα μπορούσε να στηριχτεί σε τουλάχιστον άλλους επτά βουλευτές από διάφορα μικρά κόμματα. Θεωρείται απίθανη η όποια συμμαχία μεταξύ Εργατικών και των εκλεγόμενων βουλευτών της Βορείου Ιρλανδίας. 

Είναι χαρακτηριστικός ο πρώτος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας Daily Mail η οποία διερωτάται: «Μήπως το στοίχημα της Τερέζα Μέι κατέληξε μπούμερανγκ;» Το exit poll δείχνει πως η πρωθυπουργός έχασε έδρες στο κοινοβούλιο, πως οι Εργατικοί τις κέρδισαν και πως η Βρετανία οδηγήθηκε σε ένα «μετέωρο κοινοβούλιο» που είναι ο βρετανικός πολιτικός όρος για την μη ύπαρξη κυβερνητικής αυτοδυναμίας. 

Η γαλλική LIberation τιτλοφορεί: «Βρετανία: Η Τερέζα Μέι χάνει το στοίχημα» και σημειώνει: «Η Τερέζα Μέι θα μπορούσε να επιχειρήσει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης η οποία θα ενισχυόταν από τη στήριξη των βουλευτών της Βορείου Ιρλανδίας.

»Παρόλα αυτά η ίδια της η ηγεμονία θα είναι σημαντικά αμφισβητήσιμη και οι κριτικές θα αρχίσουν να πέφτουν σαν βροχή και μάλιστα άμεσα, τόσο για την “άθλια προεκλογική της εκστρατεία” καθώς και από το γεγονός ότι δεν επωφελήθηκε από την αδυναμία των Εργατικών να κερδίσουν τις εκλογές με άνεση.

»Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αναμένεται πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit γρήγορα θα βρεθούν σε αδιέξοδο δεδομένου ότι η Τερέζα Μέι είναι καταδικασμένη να βρεθεί ανάμεσα των υποστηρικτών ενός σκληρού Brexit, όπως είναι ο υπουργός της Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον και των υποστηρικτών του λεγόμενου βελούδινου Brexit».

Όλοι ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν πως θα πρέπει να αναμένει κανείς μεγαλύτερο όγκο αποτελεσμάτων προκειμένου να εξαχθεί ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα δεδομένου ότι κατά παράδοση τα exit polls στην Μεγάλη Βρετανία έχουν την τάση να υποβαθμίζουν το εύρος της συντηρητικής ψήφου.

Παράλληλα, οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν πως ανεξάρτητα εάν το Συντηρητικό κόμμα καταφέρει να κερδίσει μερικές έδρες ακόμη, η ίδια η σημερινή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ήδη απολέσει με θεαματικό τρόπο το πολιτικό στοίχημα που έβαλε την ημέρα που προκήρυξε πρόωρες εκλογές. 

Στις 23.00 τοπική ώρα (1.00 ώρα Ελλάδος) το BBC ανέφερε πως συνολικά οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι απώλεσαν 17 έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ οι Εργατικοί αντιθέτως κερδίζουν 34 έδρες. 

Παράλληλα, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του BBC, από τα κεντρικά των Συντηρητικών αρνήθηκαν ευγενικά να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις πρώτες εκτιμήσεις.

Σαρωτική νίκη των Εργατικών στο Newcastle 

Ο άγνωστος x των βρετανικών εκλογών ήταν για τους αναλυτές η συμπεριφορά των ψηφοφόρων στην πρώην βιομηχανοποιημένη Βόρεια Αγγλία. Στις 01.02 η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε το πρώτο αποτέλεσμα που αφορούσε την περιφέρεια του πάλαι ποτέ βιομηχανικού Newcastle.

Ήταν η πρώτη περιφέρεια που στον πίνακα έλαβε το κόκκινο χρώμα αφού οι ψηφοφόροι έδωσαν την δυνατότητα στους Εργατικούς να σαρώσουν στην περιοχή αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Αγγλία είχε ψηφίσει μαζικά υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα και πολλοί αναλυτές πίστευαν πως η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να προϊδέαζε για μια μαζική μετακίνηση των ψηφοφόρων των Εργατικών στην Κεντροδεξιά. Τελικά, αυτοί οι αναλυτές έπεσαν έξω και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Εργατικού κόμματος επανήλθαν στην «κανονικότητα τους».

Παράλληλα στους Εργατικούς περνάει, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, και το Σάντερλαντ.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Όλοι οι δημοσιογράφοι από το Λονδίνο στις ανταποκρίσεις τους προσπαθούσαν δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του exit poll να προσδιορίσουν κατά το δυνατόν τις εξελίξεις της επόμενης μέρας. Ήταν προφανώς το πιο δύσκολο εγχείρημα διότι ξημερώνοντας η Παρασκευή κανείς δεν θα μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στη Βρετανία αλλά και ποιος θα  είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Τα φώτα στο βρετανικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να σβήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας δεδομένου ότι οι πάντες στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων άρχισαν να ασχολούνται ήδη με πολιτικούς υπολογισμούς. Δεν ήταν καθόλου λίγοι αυτοί που στις 1.30 ώρα Ελλάδος στο Λονδίνο φαντάζονταν ακόμη και την παραίτηση της Τερέζας Μέι δεδομένου ότι η προσωπική της ήττα σε αυτή την αναμέτρηση είναι ισοπεδωτική. Ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον των αναλυτών από την πρώτη στιγμή του exit poll ήταν το πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στις πραγματικές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Τόσο τα γερμανικά όσο και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης στις ανταποκρίσεις τους από το Λονδίνο τόνιζαν πως το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί για τις διαπραγματεύσεις αυτές μάλλον δεν θα τηρηθεί τουλάχιστον ως προς την ημερομηνία έναρξης του πρώτου κύκλου των συνομιλιών μεταξύ Ε.Ε. και Λονδίνου. Και αυτό γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το πότε, το πώς αλλά και για πόσο θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Σε αυτά τα πλαίσια τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης είχαν αρχίσει να ομιλούν για νέες πρόωρες εκλογές στην Αγγλία ήδη μιάμιση ώρα μόλις μετά την ανακοίνωση του exit poll. Όλα τα παραπάνω τηρούν υπό αίρεση βεβαίως μέχρις ότου ανακοινωθεί το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα των εκλογών που θα δίνει και την πλήρη εικόνα του εκλογικού χάρτη. 

 Zougla newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης