Καθώς δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται η κρίση με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στα γαλλοβρετανικά σύνορα και ειδικότερα στη σήραγγα της Μάγχης, οι οικονομικές επιπτώσεις της για τη Μεγάλη Βρετανία είναι ήδη τεράστιες. Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει πλέον εναλλακτικές λύσεις και δρομολογεί διαδικασίες απέλασης χιλιάδων ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα.

Μόνο το κόστος από τα γεωργικά προϊόντα που μεταφέρουν τα χιλιάδες φορτηγά, τα οποία έχουν ακινητοποιηθεί και στις δύο πλευρές της Μάγχης, αγγίζει το ένα εκατομμύριο στερλίνες την ημέρα. Σε αυτό προστίθενται οι απώλειες κερδών των κατασκευαστών μηχανημάτων και αυτοκινήτων, καθώς οι παραγγελίες τους καθυστερούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικά μεταφορικά μέσα για τη μεταφορά των προϊόντων τους, όπως αεροπορικώς ή οδικώς μέσω άλλων λιμανιών, όπως το Πόρτσμουθ ή το Πλύμουθ, γεγονός όμως που εξαιτίας της απόστασης διογκώνει υπερβολικά το κόστος των προϊόντων.

Αυστηρά μέτρα 

Στο μεταξύ με την κρίση στο Καλαί έχουν τριπλασιαστεί οι εμπορικές πτήσεις από τη Βρετανία προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, ιδιαίτερα δε κατά ιδιοκτητών που παραβιάζουν τους οικιστικούς κανόνες στοιβάζοντας μετανάστες σε μη κατοικήσιμα ακίνητα, και οι οποίοι εφεξής θα τιμωρούνται με 5ετή φυλάκιση. Δίνεται επίσης το δικαίωμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων με ενοικιαστές μετανάστες να προχωρούν σε έξωση δίχως δικαστική απόφαση.

Επιπλέον, οι αρχές προχωρούν σε άμεση αφαίρεση των επιδομάτων, τα οποία επί του παρόντος χορηγούνται σε όλους ανεξαιρέτως αν όντως έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα, ακόμη κι αν πρόκειται για μητέρες και παιδιά. «Θα πρέπει οι επίδοξοι μετανάστες να πεισθούν ότι η Μ. Βρετανία δεν είναι ούτε ασφαλής προορισμός ούτε η γη της επαγγελίας» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης