Μελετητές του Εθνικού Μουσείου Μέσων στο Μπράντφορντ της Βρετανίας προχώρησαν πριν από λίγες ημέρες σε μια απίστευτη ανακάλυψη.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή κατάφεραν να αναπαράγουν το υλικό μιας «ξεχασμένης» μπομπίνας, η οποία είχε βρεθεί μέσα στο αρχείο του μουσείου και θεωρείται η πιο παλιά ταινία με έγχρωμα πλάνα (1902). Δημιουργός της ήταν ο μηχανικός Edward Raymond Turner ο οποίος κατοχύρωσε στις 22 Μαρτίου 1899 το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με το δικό του σύστημα κινούμενης εικόνας. Οι πρώτες του λήψεις πραγματοποιήθηκαν το 1902, ωστόσο δεν μπόρεσε να συνεχίσει το έργο του καθώς πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικό μειονέκτημα στην τεχνική του αποτέλεσε το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε μηχανή η οποία δεν μπορούσε να προβάλλει χωρίς προβλήματα τα πλάνα που κατέγραφε.
 
«Πρόκειται για μια απίστευτη ανακάλυψη που αλλάζει άρδην την ιστορία του κινηματογράφου. Έχοντας στο νου την εξέλιξη στην αναπαραγωγή χρωμάτων και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά καιρούς οι κινηματογραφιστές, το να προκύψει κάτι τόσο καλό από το 1901 και το 1902 ήταν πραγματικά εντελώς απροσδόκητο. Tο τελικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση η αναπαραγωγή να είναι τόσο καλή», εξήγησε ο μελετητής του Μουσείου, Michael Harvey.

Στην ταινία εμφανίζονται μεταξύ άλλων ένας παπαγάλος καθώς και τα παιδιά του διάσημου μηχανικού στο πίσω μέρος του σπιτιού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη «πρώτη» της ταινίας για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα, το πιο παλιό υλικό με έγχρωμες εικόνες χρονολογείτο το 1909.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης