Οι δαπάνες που προτείνουν οι δύο υποψήφιοι διάδοχοι της Τερέζα Μέι, ανέρχονται στο ποσό των 100 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με μία εκτίμηση του Εργατικού κόμματος, που επιχείρησε να κοστολογήσει όλα όσα υπόσχονται οι Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ στη διάρκεια των προεκλογικών τους τοποθετήσεων.

Σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης, πιο σπάταλος από τους δύο φαίνεται να είναι ο Μπόρις Τζόνσον, το πρόγραμμα του οποίου ανέρχεται στα 57 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 30 αφορούν την εξαγγελία του για την λειτουργία ευρυζωνικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων για όλους μέχρι το 2025 και τα 9,6 το σχέδιό του να αυξήσει το όριο (από τις 50.000 λίρες στις 80.000) από το οποίο οι φορολογούμενοι θα ξεκινούν να πληρώνουν υψηλότερο δείκτη φόρου εισοδήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υπόλοιπα 43 δισεκατομμύρια σε δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορούν τις δεσμεύσεις του Τζέρεμι Χαντ, με τα 15 να αφορούν δαπάνες για την άμυνα και 13 δισ. την περικοπή φορολογίας εισοδήματος εταιριών.

Σε ανακοίνωσή του, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον ΜακΝτόνελ, αναφέρει ότι οι δαπάνες που υπόσχονται οι Τζόνσον και Χαντ «αποδεικνύουν ότι η λιτότητα ήταν πολιτική επιλογή των Συντηρητικών και όχι οικονομική αναγκαιότητα» και ότι δεν υπολογίζουν από πού θα προέλθουν αυτές οι δαπάνες. «Καθώς προσπαθούν να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλο για το ποιος είναι ο πιο πιθανός να φέρει σε πέρας το Brexit χωρίς συμφωνία και για το ποιος μπορεί να κάνει τις μεγαλύτερες και πιο ανεύθυνες δεσμεύσεις, και οι δύο βάζουν σε κίνδυνο την οικονομία μας και δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης να ολοκληρώσουν τις υποσχέσεις τους για επενδύσεις» τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης