Ένα μεικτό σύστημα μετανάστευσης που θα στηρίζεται τόσο στην εφαρμογή κατώτατου μισθολογικού ορίου για όσους έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας ήδη εξασφαλίσει εργασία, όσο και στη συγκέντρωση μορίων (point system) για αυτούς που θα έρχονται χωρίς προκαθορισμένη εργασία, προτείνει στη βρετανική κυβέρνηση η ανεξάρτητη Επιτροπή Μετανάστευσης, για τη μετά το Brexit περίοδο που θα βάλει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η βρετανική κυβέρνηση που προσανατολίζεται στην ιδέα εφαρμογής ενός μεταναστευτικού συστήματος, παρόμοιου με αυτού της Αυστραλίας, όπου θα εφαρμόζεται η συγκέντρωση μορίων, είχε αναθέσει στην Επιτροπή να διερευνήσει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του. Σήμερα η Επιτροπή παρουσίασε στοιχεία της έρευνάς της για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα έλευσης μεταναστών στη χώρα σε μία πολυσέλιδη έκθεσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα για το σύστημα μορίων εκτιμά ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο για ειδικευμένους εργαζόμενους που δεν έχουν βρει εργασία πριν από την έλευσή τους, ενώ όσοι ειδικευμένοι έρχονται με εξασφαλισμένη θέση εργασίας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν λιγότερες από 30.000 λίρες ετησίως (συγκεκριμένα να μπορούν να αμείβονται και με περίπου 25.000).

Μειώνοντας το όριο μισθολογικών απαιτήσεων, υποστηρίζει η Επιτροπή, θα είναι ευκολότερο για τους δασκάλους, τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και όσους ξεκινούν τώρα την καριέρα τους να πληρούν τα κριτήρια και συνεπώς θα μειωθούν οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο NHS, στα σχολεία και στην κοινωνική πρόνοια. Προτείνει ακόμη διαφορετικά μισθολογικά όρια, ανάλογα με τα επαγγέλματα και ένα είδος πιλοτικής βίζας για όσους θέλουν να εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές στη χώρα.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι οι προτάσεις της μπορεί να επιφέρουν μείωση στην μελλοντική ανάπτυξη του πληθυσμού και της οικονομίας σε σύγκριση με ένα σύστημα ελεύθερης μετακίνησης, καθώς θα υπάρχουν όρια δεξιοτήτων και μισθολογικών απολαβών, καθώς επίσης μικρές αυξήσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην παραγωγικότητα και στα δημοσιονομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, στελέχη του κλάδου της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι ακόμη και το μειωμένο μισθολογικό όριο που προτείνει η Επιτροπή (περίπου στις 25.000 λίρες ετησίως) εξακολουθεί να είναι υψηλό. Η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων και ο οργανισμός που εκπροσωπεί τα πανεπιστήμια εκφράζουν ανησυχία για την στελέχωσή τους με προσωπικό που απασχολείται σε εργαστηριακές και τεχνικές θέσεις, όπως και με βοηθούς καθηγητές ή ερευνητές από χώρες της ΕΕ, ακόμη και με βάση το προτεινόμενο μισθολογικό όριο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης