Η τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο γενικός διευθυντής της Στέφεν Χέστερ θα λάβει μπόνους με τη μορφή της απόκτησης 3,6 εκατομμυρίων μετοχών, σημερινής αξίας 963 χιλιάδων λιρών Αγγλίας (1,15 εκατομμύριο ευρώ). Πάντως, διευκρινίζεται πως το μπόνους αν και μοιάζει άπιαστο για ορισμένους, για τον Χέστερ θα είναι μικρότερο από αυτό που έλαβε πέρυσι κι άγγιζε τα δύο εκατ, λίρες Αγγλίας, αμοιβή δηλαδή σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με τον ετήσιο μισθό του.

Το βρετανικό δημόσιο έδωσε μεγάλη επιδότηση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ανεμπόδιστα η RBS, μετά τη διεθνή οικονομική κρίση και δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει τη Βουλή των Κοινοτήτων και να αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» της αντιπολίτευσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όποιος τυχόν αποδέχεται μπόνους σχεδόν ενός εκατομμυρίου λιρών, μαζί με ετήσιο μισθό 1,2 εκατομμυρίου λιρών, τους δύσκολους σημερινούς καιρούς, έχει πρόδηλα απολέσει την επαφή με τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας, που δυσκολεύονται στα τέλη του μηνός να κλείσουν τρύπες», στηλίτευσε ο βουλευτής των Εργατικών, Κρις Λέσλι.

Ο πρόεδρος της RBS, Φίλιπ Χάμπτον, ανέφερε σήμερα ότι το μπόνους δίνεται ξανά στον γενικό διευθυντή Χέστερ δεδομένων των καλών οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας, όλο το 2011, αλλά και επειδή ο Χέστερ «δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή» στις περιπέτειες της RBS στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Στην κλιμάκωση αυτής της κρίσης, η RBS είχε επιδοτηθεί από το βρετανικό δημόσιο με περίπου 45 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας, ένα «μυθικό» ποσό για τα ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα. Σήμερα, το βρετανικό δημόσιο έχει ποσοστό 83% στο μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης