Σε γκάφα ολκής φαίνεται πως υπέπεσε η τοπική Αυτοδιοίκηση στην κομητεία του Έσσεξ. Παρασυρμένη από τις καταγγελίες πολιτών περί… μηνυμάτων ρατσιστικού και ξενοφοβικού χαρακτήρα σε τοίχο της πόλης Κλάκτον Ον Σι, προχώρησε την Τετάρτη στον καθαρισμό γκράφιτι διάσημου Βρετανού street artist, που στόχο είχε να στηλιτεύσει τις φυλετικές διακρίσεις, τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία, σε μια χρονική περίοδο έντονης εσωστρέφειας και ευρωσκεπτικισμού στη Βρετανία.

Η εικαστική σύνθεση του καλλιτέχνη, γνωστού με το ψευδώνυμο Bansky, παρουσιάζει πέντε γκρι περιστέρια να στέκονται αποφασιστικά στη μια πλευρά και να επικεντρώνουν το βλοσυρό βλέμμα τους σ’ ένα μικρό πολύχρωμο πουλί, το οποίο κάθεται μονάχο του στην άλλη άκρη, όντας ελαφρώς γερμένο στο πλάι (αμυντική στάση). «Δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι μετανάστες», «Πήγαινε πίσω στην Αφρική», «Μείνε μακριά από τα σκουλήκια μας» γράφουν τα πλακάτ, που κρατούν τέσσερα από τα γκρι περιστέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γκράφιτι αφαιρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες (εντός 48ωρου) ύστερα από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο έκανε δεκτές τις καταγγελίες πολιτών περί… ρατσιστικών σχολίων.

Η καταστροφή του γκράφιτι, εκτιμώμενης αξίας μεγαλύτερης των 500.000 δολαρίων σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, πραγματοποιείται σε μια περιοχή όπου εκλέγεται ο Συντηρητικός βουλευτής Douglas Carswell, ο οποίος εγκατέλειψε τους Τόρις για να ενταχθεί στους Ευρωσκεπτικιστές του Nigel Farage. Εκπρόσωπος του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά ζητάει «συγνώμη» γι’ αυτήν την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι τα έργα του Bansky είναι πάντα ευπρόσδεκτα στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεταναστευτικό βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ημερήσιας ατζέντας, ειδικά στο νότιο τμήμα της Βρετανίας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οδηγοί φορτηγών -παρουσία υποστηρικτών ακροδεξιών οργανώσεων- πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Ντόβερ, καταγγέλλοντας ότι τιμωρούνται άδικα όταν στα οχήματά τους εντοπίζονται μετανάστες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης