Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι τίποτε δεν αφήνει να εννοηθεί ότι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας Νόβιτσοκ ευθύνεται για το χθεσινό περιστατικό κατά το οποίο δύο άνθρωποι αρρώστησαν σε εστιατόριο στο Σάλσμπερι, όπου είχαν δηλητηριαστεί ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του.

Η αστυνομία περικύκλωσε χθες αργά το απόγευμα έναν τομέα της πόλης αυτής στη νοτιοδυτική Αγγλία, όταν ειδοποιήθηκε ότι δύο άνθρωποι αρρώστησαν σε ένα εστιατόριο, το Prezzo.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τίποτε δεν αφήνει να εννοηθεί ότι το Νόβιτσοκ είναι η ουσία» που ευθύνεται, διευκρίνισε η αστυνομία του Ουίλτσιρ σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο άνθρωποι που ασθένησαν, ένας άνδρας περίπου 40 ετών και μία γυναίκα περίπου 30 ετών, νοσηλεύτηκαν στο Σάλσμπερι και αποτελούν αντικείμενο «κλινικής αποτίμησης», ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι «θα παραμείνουν για παρακολούθηση στο νοσοκομείο».

Αναφερόμενη στην περίμετρο ασφαλείας που επέβαλε για να ανταποκριθεί στο περιστατικό αυτό, η αστυνομία υπογράμμισε «ότι λόγω των πρόσφατων γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη (υπόθεση Σκριπάλ) και των ανησυχιών που συνδέονται με το γεγονός ότι το ζευγάρι εκτέθηκε σε μια άγνωστη ουσία, το σύνολο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υιοθέτησε μια πολύ προσεκτική προσέγγιση».

Το περιστατικό αυτό δεν θεωρείται πλέον «σημαντικό», αλλά θα παραμείνει αποκλεισμένο το εστιατόριο, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να διευκρινίσουν αν «διαπράχθηκε έγκλημα», σύμφωνα με τις Αρχές. Ο υπόλοιπος τομέας που είχε χθες αποκλειστεί θα ξανανοίξει, προσθέτει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Σάλσμπερι ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν στις 4 Μαρτίου με Νόβιτσοκ, έναν ισχυρό νευροπαραλυτικό παράγοντα ο οποίος είχε παρασκευαστεί στην Σοβιετική Ένωση.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα για την επίθεση αυτή, η οποία προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση.

Οι Σκριπάλ, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν για πολλές εβδομάδες, επέζησαν της δηλητηρίασής τους, όπως και ένας αστυνομικός που μολύνθηκε παρέχοντάς τους βοήθεια.

Τον Ιούλιο άλλοι δύο άνθρωποι μολύνθηκαν από την ίδια ουσία. Η Ντον Στέρτζες, μια 44χρονη μητέρα τριών παιδιών, η οποία νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση και πέθανε στις 8 Ιουλίου. Ο σύντροφός της Τσάρλι Ρόουλι κατάφερε να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μερικές ημέρες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης