Ένας δεύτερος Βρετανός αστυνομικός μολύνθηκε από τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι εναντίον ενός πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα, έγινε σήμερα γνωστό από τη βρετανική αστυνομία.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια είχαν πέσει σε κώμα αφού είχαν έρθει σε επαφή με το Novichok, την 4η Μαρτίου του 2018 στο Σάλσμπερι, στη νότια Αγγλία. Και οι δύο επέζησαν, όμως, μια κάτοικος της περιοχής, η Ντον Στάρτζες έχασε τη ζωή της, αφού ψεκάστηκε με το δηλητήριο, νομίζοντας ότι πρόκειται για άρωμα, το οποίο εμπεριείχε ένα μπουκαλάκι κι είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του Νόβιτσοκ από τη Ρωσία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ακόμη αστυνομικός είχε μολυνθεί και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Το Λονδίνο ζητά από τη Μόσχα την έκδοση των δύο μελών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφόρησης (GRU) που θεωρούνται ύποπτα για τη διάπραξη της επίθεσης, με εντολή του Κρεμλίνου. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Σύμφωνα με τους ντετέκτιβ της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (CTP), «ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα» βρέθηκαν σε δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί εκείνη την εποχή από έναν δεύτερο αστυνομικό, ο οποίος είχε παρουσιάσει ενδείξεις έκθεσης στον παράγοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια «πολύ μικρή» δόση που εντοπίστηκε στον αστυνομικό, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, το μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου έλαβε ιατρική φροντίδα και επέστρεψε στα καθήκοντά του λίγο μετά.

Η βρετανική αστυνομία επισημαίνει ότι η δηλητηρίαση του δεύτερου αστυνομικού δεν είχε αποκαλυφθεί στις εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί εκείνη την εποχή, εμφανίστηκε, όμως, όταν το δείγμα αίματος που είχε δώσει εξετάστηκε με διαφορετική μέθοδο.

«Η έρευνα συνεχίζεται και εμείς συνεχίζουμε να ενώνουμε τα κομμάτια του παζλ» σημειώνει η CTP.

Οι ερευνητές αναζητούν, μεταξύ άλλων, μάρτυρες που πιθανόν είδαν ένα μπουκαλάκι αρώματος, απομίμηση του μπουκαλιού της Nina Ricci, το διάστημα μεταξύ της χρονικής στιγμής όπου οι Σκριπάλ δηλητηριάστηκαν και ο φίλος της Ντον Στάρτζες το μάζεψε από ένα πάρκο τον Ιούνιο και της το πρόσφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης