Την πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει το σχέδιο επιβολής τέλους στις αιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών για το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μετά το Brexit, καλωσόρισε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, απαντώντας στην τοποθέτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής της στη διαδικασία του Brexit.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Τερέζα Μέι εξακολουθεί να βρίσκεται σε άρνηση σε ότι αφορά το μέγεθος της ήττας της συμφωνίας της την προηγούμενη εβδομάδα και χαρακτήρισε τις διακομματικές της συζητήσεις για συναίνεση ως «απάτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει σαφής πλειοψηφία σε αυτή τη Βουλή να υποστηρίξει μία συμφωνία επί της αρχής και να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά απαιτεί από την πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αποδεχτεί ότι η συμφωνία της ηττήθηκε συντριπτικά» είπε ο Τζ Κόρμπιν.

Σε ότι αφορά την πρόθεσή της να επιστρέψει στις Βρυξέλλες αναζητώντας παραχωρήσεις για το backstop, αναρωτήθηκε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μία παραχώρηση και σε μία νομική διαβεβαίωση, ενώ είπε ότι η Μέι έχει προσπαθήσει το ίδιο και πριν τα Χριστούγεννα.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε ότι αν και ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε σε επιχειρηματίες ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία θα αποκλειστεί, το υπουργείο του δαπανά 4 δισεκατομμύρια λίρες για προετοιμασίες που αφορούν αυτό ακριβώς (αποχώρηση χωρίς συμφωνία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάλεσε μάλιστα την πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει εάν η ίδια θα στηρίξει την περίπτωση το κοινοβούλιο να εγκρίνει σχετική τροπολογία που θα αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία. Πρόσθεσε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν τροπολογίες που αποκλείουν έξοδο χωρίς συμφωνία και θα εξετάσουν την περίπτωση για ένα νέο δημοψήφισμα. Προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα παρουσιάσει σχέδια για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Στην πρόκληση του ηγέτη των Εργατικών να αποκλειστεί ένα no-deal Brexit, η Τερέζα Μέι απάντησε ότι επιδιώκει να πει στους βουλευτές για το τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να εξασφαλιστεί μία συμφωνία. Σε ότι αφορά τις δαπάνες προετοιμασίας εξόδου είπε ότι το εν λόγω ποσό δεν αφορά μόνο την προετοιμασία για έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά και για την αποχώρηση με συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης